VIDEO  Istina o "Hercegovačkoj lapači": Dijana Čuljak otišla s Prisavlja

No description
Bila je kraljica gafova, primadona Prisavlja, najdomoljubnija reporterka, zaštitnica beskrupuloznih i nedodirljivih. Žena, majka i domaćica koja se javno odriče veze sa "žestokim momcima zagrebačkog asfalta", ali korupcijskim aferama od naplate gostovanja do famozne Moire, piše Index.hr.

No cijelu njenu novinarsku karijeru obilježila je činjenica da je nakon najžešćih osuda i kritika kako javnosti, tako i struke redovno do HRT-a dobivala ili veću plaću ili novo uredničko mjesto. Pa čak i onda kada se jednom prije pet godina nije pojavila na svom radnom mjestu pa su se morale skidati noćne vijesti, a Ljubo Jurčić je ni kriv, a još manje dužan pola sata na HTV-u zahvaljujući Čuljak u izbornoj noći bio premijer.

Pa podsjetimo se, ovom prilikom, samo dijela javnih istupa koje su dovele do toga da njen otkaz postane nacionalna vijest dana.

Dijana Čuljak u svibnju 1993. godine u zgradi Vranice u Mostaru sa svojom novinarskom ekipom snimila zarobljenike Armije BiH koji su kasnije nestali, odnosno njih deset je pronađeno mrtvo prije dvije godine dok ih se troje još uvijek vodi nestalima. Čuljak se branila da se u optužbama protiv nje radi o opasnoj zamjeni teza prema kojoj je ona suodgovorna za nestanak zarobljenika dok se s druge strane uopće ne gleda na to da njen prilog predstavlja krunski dokaz tj. "da su ti ljudi zarobljeni i da su nakon toga nestali".

U "Mokrištu", kako je Zrinka Vrabec Mojzeš nazvala emisiju u kojoj je gostovala, Čuljakica se pita od kud tolika netrpeljivost prema stranci na vlasti čiji su se neki čelnici zauzeli za opstojnost tog radija i može li Zrinka potkrijepiti tvrdnju da iza odluke o gašenju Stojedinice stoji desna struja HDZ-a.

U središte skandala došla je i zbog Varšavske ulice kada je u jeku prosvjeda dovela predstavnike Hoto grupe koji zapravo i nisu imali direktne veze s prosvjedima i uhićenjima, a više je puta "uhvaćena" na kavi s Tomom Horvatinčićem.

Kraljici gafova na HTV-u uspjelo je od Green day doći do Grgić Day. Svaka slučajnost sa Sinišom Grgićem, koji je svojedobno vladao hodnicima Prisavlja je - uključena. Gafovima nije bilo kraja, kao što je bilo dogovoreno gostovanje Keruma koji se prema Čuljak trebao pojaviti u Zagrebu, dok ih je Kerum čekao u Splitu. Na kraju se razgovor vodio telefonom a Kerum je razgovarao s porte splitskog dopisništva. Čuljak je tada najavila "mrtva hladna" kako su njegovi vrtići vrijedni 140 milijuna kuna.

Od kada su uhitili Žužule, bit će više nezaposlenih

Zaštitnica nedodirljivih ostat će upamćena i kada je netom bivšeg i osramoćenog potpredsjednika Vlade Damira Polančeca predstavila u središnjem Dnevniku. Razgovor s Polančecom bio je snimljen ranije tijekom dana, iako je trebala biti eksluziva uživo. U "uvlakačkim" pitanjima drugom prigodom.

No, bravure Dijane Čuljak posebno su došle kod izražaja kada se izvještavalo o korupcijskim slučajevima u HAC-u. Nesretne poduzetnike koji se našli pod lupom policije, Dijana je na sebi svojestven način znala obraniti.

"Od kada su uhitili Žužula, bit će više nezaposlenih u Imotskom", bio je njen zaključak da bi se kasnije na kraju Dnevniku morala ispričavati jer braća iz priloga nisu bila Ante i Slaven, nego Jozo i Slaven Žužul.

Dijana Čuljak tada još i Šelebaj morala se javno ispričati građanima BiH zbog "nezgrapno sročenog pitanja" o bosanskohercegovačkim turistima na južnom Jadranu. Branila se i svojim porijeklom, a BiH mediji i danas dvije godine nakon "gužve na plažama zbog Bosanaca" pišu joj otvorena pisma.

Bježali iz studija glavom bez obzira, a neke je izbacivala

Za Dijanu Čuljak činjenica da joj gost pobjegao iz studija bila je "neugodna situacija". Naime, politički analitičar Davor Gjenero zbog svađe s omiljenim i vrlo čestim gostom Čuljkovice, Milanom Ivkošićem napustio je studio. No, Gjenero je prošao bolje nego primjerice predsjednik Hrvatske glazbene unije Husein Hasanefendić Hus kojeg je Čuljkovica potjerala sa snimanja Otvorenog gdje se trebalo razgovarati o Bajsovom Akcijskom planu za spas turizma.

"Kad sam vidio kako vodi emisiju, morao sam popiti dva apaurina da se smirim", rekao je Hus koji prepričava kako je došao na snimanje emisije, samo da bi mu Čuljak Šelebaj rekla da za njega nema mjesta i da se s Paolom Scefijem dogovori tko će nastupiti u emisiji jer nema mjesta za obojicu. Izbacila me kao "zadnjeg šmrkavca" pričao je Hus.

Grudnjak koji se nazirao ispod košulje Dijane Čuljak bio je razlogom da Prisavlje napiše i podijeli interne upute o kodeksu odijevanja, kako pred kamerama, tako i unutar Kuće. No problem je nastao kod "starijih neimenovanih voditeljki" jer se one znaju odjenuti i bez uputa. O kojim je voditeljicama riječ, procijeniti sami, ali prozirne košulje ispod kojih se nazire grudnjak mnogima je znalo odvratiti pažnju od suhoparnih vijesti. Sjetimo se ovom prigodom i "igrom papirima" kada je Čuljak pokrivala svoj izazovni dekolte pred vlč. Zlatkom Sudcem koji je bio gost u Otvorenom.

Epileptičan napad - tehnički problem

No, da je Čuljak znala često ostati hladnokrvna, postalo je jasno i zadnjim skepticima kada je kamerman emisije Otvoreno ima epileptičan napad. Ravnatelj policije Marjan Benko i SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić koji su bili gosti u studiju odmah su potrčali pomoći nesretnom kamermanu, a Čuljkovica se nije dala smesti.

"Ja se ispričavam ali imamo malih tehničkih problema u studiju. Gospodine Matić...", nastavila je Čuljak emisiju. Ironija ili ne, ali pitanje gostu bilo je kako je moguće da je svatko vidio što se događa čovjeku (slučaj premlaćivanja Galinca op.a.), a nitko nije priskočio u pomoć.