Gvinejski Crv: Parazit koji nagriza tijelo iznutra

Dracunculus medinensis, poznatiji kao gvinejski crv, svoj život započinje u ličinki koja je dovoljno mala da stane u vodenu buhu. U Africi zbog vrlo niskih uvjeta higijene i nedostatka vode, česti su slučajevi zarazom. Jednom kada vodena buha dospije u tijelo čovjeka, želučana kiselina uništi buhu, ali crv preživi te počinje rasti do čak 30 centimetara. Crv uskoro želi vani te stvara mjehur na koži i uzrokuje povećanje tjelesne temperature, što čovjeka tjera da uroni svoje tijelo u vodu. Nakon toga crv izlazi iz mjehura, a u vodi ostavlja tisuće ličinku koje zatim jedu vodene buhe i cijeli proces kreće ispočetka.

Za parazita nema lijeka, a nakon 2006. godine u Sudanu su se počele primjenjivati mjere kojima se treba smanjiti broj slučajeva zaraze kao što su posebni filteri za pitku vodu, koja se prethodno tretira kemikalijama.

Mnogi vjeruju kako je upravo proces izvlačenja crva iz tijela zaražene osobe porijeklo simbola koji se povezuje s medicinskim zanimanjima - životinja slična zmiji omotana oko štapa.

Bolest pogađa jednako i muškarce i žene i to najčešće one koji pripadaju dobnoj skupini od 16 do 35 godina, a koja je u naponu snage.

Gvinejski crv najčešće izlazi iz nogu ili stopala, ali se može dogoditi da probijaju vani iz glave, očiju ili spolnih organa.

cudaprirode.com