Decanter: Veraldin Istrian najbolje crveno sortno vino

vinarija Veralda, vino, Decanter
Naime, kako je vinarija Veralda iz Brtonigle na svojim Facebook stranicama objavila, njihovo vino sorte teran iz 2015. pod nazivom Istrian, na tradicionalnom je godišnjem izboru vodećeg svjetskog vinskog magazina Decanter proglašeno najboljim ovogodišnjim crvenim sortnim vinom (The Best Red Single Varietal) te je osvojilo impresivnih 95 bodova i Platinastu plaketu uz naziv "Best in Show". Decanter World Wine Awards prestižno je godišnje natjecanje na kojem desetke tisuća vina iz cijelog svijeta ocjenjuju najbolji sommelieri svijeta, tzv. Masters of Wine i vodeći vinski stručnjaci. Decanter još službeno nije potvrdio nagrade a konačan popis svih nagrađenih bit će objavljen 6. lipnja.

Najbolje sortno crno vino na svijetu odgojeno je u vinogradu zasađenom prije tek četiri godine, na lokaciji koja se baš zove Veralda, ispod Bracanije na Bujštini. U kolovozu su s čokota skidani listovi da bi se ojačala pokožica, što je vinu dalo osebujne i bogate mirise, kaao nam je vlasnik vinarije Luciano Visintin, grožđe je pobrano što je kasnije bilo moguće, početkom listopada, taman prije prve jesenje kiše. Teran je zatim maceriran 25 dana i pohranjen u barrique na 4 mjeseca, zatim pretočen u inox i naposljetku punjen u boce.

Luciano Visintin oduševljeno, pa i uz sasvim opravdanu euforiju, komentira: "Najdraže mi je što smo uspjeli svijet baciti na koljena s našom autohtonom istarskom sortom, dignuli smo glavu iz blata, Istru smo iz anonimnosti izvukli u neslućene visine. Takvo priznanje se ne osvaja jednom u životu, ono dolazi jednom u tisuću godina, i to je istinska afirmacija Istre kao regije u kojoj se rade vrhunska vina".