FOTO  Maslinovo ulje koje proizvode redovnici iz manastira Tvrdoš jedno je od najboljih u BiH

Manastir Tvrdoš

Maslinarstvo je postalo svojevrsni brend u Hercegovini, a njegova priča seže duboko u povijest, noseći sa sobom duh čuvenog manastira Tvrdoš kod Trebinja. Ova sveta oaza, čiji su redovnici stoljećima bili poznati po vrhunskim vinima, danas zrači novim sjajem zahvaljujući maslinama. Kvaliteta ovog dragocjenog eliksira odražava pažnju neba i zemlje, ali prije svega strast i posvećenost monaha koji su se posvetili maslinarstvu. Njihova ljubav prema ovom poslu, utemeljena u vijekovnoj tradiciji, sada blista kao svjetionik, privlačeći sve više zaljubljenika u maslinarstvo.

Manastir Tvrdoš

Obnova maslinika u manastiru Tvrdoš počela je 1999. godine, zaslugom vladike Atanasija, koji je iz Grčke donio prve sadnice maslina.

"Vladika Atanasije je prve sadnice donio iz Grčke, i od tada su počeli da se podižu i obnavljaju zasadi maslina u manastiru Tvrdoš. Trenutno imamo oko 1600 stabala masline. Do prije 6 godina bile su isključivo grčke sorte, a onda smo zasadili i talijanske sorte, poput lećino, pendolino, skolane, i ako Bog da, još ćemo toga da sadimo“, kaže jeromonah Porfirije iz manastira Tvrdoš.

Stoljećima unazad, okolna brda koja okružuju manastir Tvrdoš bila su ukrašena maslinama i vinovom lozom. I dok vrijeme prolazi, manastir i dalje čuva tajnu svojih maslina, od kojih su neke stare i po nekoliko stoljeća.

„Ona je preko cijele godine zelena, to je biblijsko drvo. Ona potiče sa Svete zemlje, tj. Maslinske gore. Postoje one koje potiču iz doba Gospoda Isusa Krista. Mogu doživjeti i 2000 godina i više. Ovdje imamo jednu maslinu koja je poklon mitropolita Amfilohija Atanasiju, maslinu koja je preko 350 godina stara. Ona je došla iz Crne Gore, točnije iz Bara. Neko nepisano pravilo kaže da se maslina tijekom svog života može tri puta presađivati, i ona rađa isto kao da nije presađivana, tj. kao da je prvi put.“

Manastir Tvrdoš

Hercegovačka maslina, s blistavim izgledom i izuzetnim okusom, uskoro će zasjati pod zaštitom svjetskog brenda. Već sada, njena kvaliteta može se mjeriti s najprestižnijim maslinama širom svijeta. Maslinovo ulje iz manastira Tvrdoš dostiglo je prestižnu razinu kvalitete, što potvrđuju brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

"Čitavo područje Hercegovine, posebno zapadni i južni dio, pogodan je za masline. S obzirom na karakteristike i izvanredna svojstva maslinovog ulja, ono će za nekoliko godina postati zaštićeni brend Hercegovine, jer je vrhunske kvalitete. Bog nam je dao i sunce i vodu. Čak ne zahtijeva mnogo vode koliko sunca i nagiba terena. Masline se orezuju u veljači, potrebno ih je prskati oko 6-7 puta do trenutka berbe. Kao i kod svih biljaka, postoje bolesti koje pogađaju masline, pa je potrebno paziti na njih i redovno ih obilaziti. Svaka od njih zahtijeva pažnju svakodnevno, samo da je pogledate. Ako Bog da, planiramo izgradnju uljare, koju trenutno nemamo u Trebinju. Dio maslina vozimo na preradu u zapadnu Hercegovinu ili u Župu Dubrovačku, a drugi dio ostavljamo za konzumaciju. Berba počinje u listopadu, a oko 80 posto prinosa se koristi za proizvodnju ulja. Svake godine imamo sve veći prinos, te očekujemo i više ulja".

Manastir Tvrdoš

Osim maslina, manastir Tvrdoš je poznat i po vrhunskim vinima. Godišnje se u njegovim podrumima napuni oko 300.000 boca vina, s posebnim naglaskom na sorte vranac i žilavka. Ova vina su pravi dragulji i ne samo da zadovoljavaju nepca posjetitelja koji dolaze svakodnevno u Tvrdoš, već stižu do vinoljubaca širom svijeta, dostižući čak 26 zemalja na tri kontinenta.

Pored vina i maslina, monasi iz manastira Tvrdoš su stručnjaci u proizvodnji rakija od grožđa, travarice, pa čak i konjaka. Iako manastir nema službenih statistika, podaci turističkih agencija jasno pokazuju da je nakon manastira Ostrog, Tvrdoš najposjećeniji manastir u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Godišnje kroz njega prođe oko 250.000 posjetitelja različitih vjera, religija i nacija. Ovaj manastir je pravo svetište koje spaja ljude iz cijelog svijeta, kroz duhovnost i gostoprimstvo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.