FOTO  Hercegovina je poznata po dobrom vinu, a Igorovi proizvodi stižu i u druge europske zemlje

vinarija Igor Dabić
Hercegovina.info

Tridesetčetverogodišnji Igor Dabić već od upisa na Poljoprivredni fakultet u Banjoj Luci znao je da će njegov život i posao biti vezani za grožđe i proizvodnju vina. Danas posjeduje vinariju u selu Bihovo kod Trebinja i želi svoju ljubav prema ovoj grani poljoprivrede prenijeti i na svoje sinove.

Dabić ima svoje vinograde i vinariju u kojoj se proizvodi vino koje se nerijetko nađe na brojnim trpezama i zakuskama, ne samo u Bosni i Hercegovini i regiji, već i šire. Igor kaže kako je Hercegovina poznata po dobrom vinu, te stoga se i on još u mladosti zaljubio u grožđe.

vinarija Igor Dabić

„Rođenjem u Hercegovini, posebno u južnijem dijelu, osuđen si da voliš vino i vinograd. U mom selu, svaka kuća je imala svoje vinograde i pravila vino. Ja sam odrastao u takvom okruženju, a ljubav prema vinu koja je tada procvjetala, kasnije se proširila kroz studije na Poljoprivrednom fakultetu. Sve to je kulminiralo otvaranjem vinarije, uzgojem naših vinograda i danas smo se pozicionirali na vinskoj mapi Hercegovine i šire, s obiteljskom vinarijom čiji su kapaciteti ograničeni. Fokusiramo se na proizvodnju autohtonih sorti, prije svega žilavke i vranca, uz pratnju internacionalnih sorti kao što su chardonnay i merlot. Kako smo se razvijali, rasla je i ljubav prema vinarstvu. Danas smo tu, uspješno upijamo znanje od starijih kolega, a istovremeno se trudimo prenijeti ga novim naraštajima. Bitno je da svi budemo u zdravoj simbiozi.“

vinarija Igor Dabić

Kako kaže Dabić, svi u njegovoj obitelji se trude da vinarija raste i da isključivo kvalitetom nastavi trasirati svoj put i put svojih proizvoda. Usprkos teškim godinama, kao što je prethodna sezona, kaže da ipak uživa u svom poslu kroz koji je uspio spojiti ljubav i strast.

„Bilo je teško odlučiti se živjeti od toga, jer tada nema kalkulacija. No, kada imate veliku ljubav i znanje stečeno kroz obrazovanje, život se nekako poklopi sam i kockice se poslože. Mislim da je poseban uspjeh to što sam mogao studirati i baviti se onim što volim. Ovo je za mene i strast i ljubav i posao od kojeg živim, i ja i moja obitelj. Ovo mi je osma pojedinačna berba, a deseta u kojoj sudjelujem. U tom razdoblju ne pamtim težu i izazovniju godinu od prethodne. Imali smo ogroman pritisak bolesti, posebno neobičnog za južnu Hercegovinu, s jakim pritiskom plemenjače, gdje smo imali vinograd gdje je šteta bila stopostotna. No, naporom i radom, te ogromnim zalaganjem vinogradara, danas imamo sasvim dobru sirovinu. Već imamo prva mlada vina koja imaju izvrsne parametre, prije svega fantastičan omjer pH i kiselina. Šećeri su u dobroj mjeri pratili pH i kiseline, tako da možemo reći da ćemo i ove godine imati kvalitetno vino.“

vinarija Igor Dabić

Dabić naglašava da odlazak mladih iz ruralnih područja danas predstavlja ozbiljan izazov za poljoprivredu, teško zamjenjiv nedostatak radne snage i naslijeđenog znanja.

„Nažalost, omladina danas masovno bježi sa sela i udaljava se od poljoprivrednih radova. Mladi trebaju više prilika za obrazovanje i motivaciju kako bi razvili ljubav prema poljoprivredi. Suvremeni način života i urbani stil često privlače mlade, čineći poljoprivredne poslove manje privlačnim. Bogu hvala, imao sam uvjete i parametre koji su se poklopili. Završio sam fakultet na vrijeme, mlad krenuo u proizvodnju, a sve ostalo je, da kažem, sudbina. Bili su tu poslovni uspjesi, ponekad i padovi, ali kada danas sumiram, mislim da smo danas mala obiteljska vinarija koja ima tendenciju rasta. Trudimo se proširiti sve što vinarstvo može ponuditi. Vinarstvo nije samo posao koji donosi egzistenciju obitelji, već i spaja nova prijateljstva i proširuje horizonte. Naši proizvodi nisu stacionirani samo u Hercegovini, već stižu i u druge europske zemlje, što je posebna ljepota bavljenja ovim poslom.“

vinarija Igor Dabić

Danas, kada mladi masovno izbjegavaju selo i poljoprivredne radove, Igor Dabić je primjer mladog čovjeka koji se posvetio uzgoju grožđa i proizvodnji kvalitetnog vina, ali i rakija, te na najbolji način pokazao da se trud i odricanje itekako isplate.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.