Policijske radare ometaju laseri na modernim automobilima

Urednik hrvatskog izdanja Auto motor i sport, Kristijan Tićak, bio je vrlo iznenađen kad ga je policajac prilikom kontrole brzine zaustavio i optužio da ima ugrađen ometač radara, poznatiji kao "jammer". A vozio je potpuno novi službeni testni automobil Mazdu3! Policajcu je uređaj za kontrolu brzine TraffiPatrol na zaslonu javio pogrešku "Jammed", koja upozorava na ometanje njegova radara, za što je u Hrvatskoj člankom 283. stavkom 5. predviđena kazna od 2000 kuna. Naravno Kristijan Tićak u automobilu nije imao ugrađen "jammer", a uz to što je novinar, on je pravnik, pa se slučaj na licu mjesta pretvorio u pravo malo istraživanje.
Tićak i policajac tako su eksperimentalno (mjereći brzinu s uključenim i isključenim sustavima el. sigurnosti) ustanovili ono što je središnjici MUP-a zapravo već dugo poznato, što su nam i potvrdili nakon službenog upita. Naime, laseri koje koriste elektronički sustavi automatskog održavanja razmaka od vozila ispred (tzv. adaptivni tempomati) i sustavi automatskog zaustavljanja na modernim vozilima mogu ometati starije uređaje za kontrolu brzine.
Policija je to primijetila još na vozilima marke Infiniti i Mazdama CX-5 s ugrađenim ovakvim sustavima prije nekoliko godina, no takvih je vozila vrlo malo na našim cestama, pa se o tome nije puno govorilo. Ali sad je Mazda s kompaktnom "trojkom" ove sustave učinila dostupnim širem krugu kupaca, pa će ih na cestama biti sve više.

Zastarjela tehnologija?

Policija za kontrolu rabi razne uređaje, poput Pro Lasera III i Famashota, koji uz mjerenje brzine i udaljenosti vozila imaju mogućnost fotografiranja i snimanja videozapisa kao dokaza. Ti moderniji uređaji nemaju problema s laserima na vozilima, no "pištolje" TraffiPatrol, kakvi se rabe već deset godina, zbunjuju takvi sustavi.

Od videokamera, preko radara i senzora, do lasera

Moderni automobili, čak i niže klase, poput kompaktne Mazde3, opremljeni su gomilom elektroničkih sustava koji za svoje funkcioniranje koriste senzore raznih vrsta, uključujući lasere i visokofrekventne radare.

24.sata.hr