TRŽIŠTE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA Kineski Byd skoro sustigao Teslu po prodaji u 2023.

BYD

Kineski proizvođač električnih vozila BYD nadmašio je prodajom Teslu u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca, ali američka kompanija zadržala je vodeću poziciju u cijeloj godini, pokazuju podaci.

BYD je u ponedjeljak objavio da je u zadnja tri mjeseca 2023. prodao 526.000 električnih vozila. 

Tri milijuna prodanih vozila BYD-a

Tesla je jučer priopćio da je u razdoblju od listopada do prosinca isporučio 484.500 električnih vozila, za 20 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. U cijeloj 2023. isporučili su 1.81 milijun vozila, za 38 posto više nego u 2022.

BYD pak navodi da je lani prodao gotovo 1.6 milijuna električnih vozila. Kada se dodaju hibridni modeli, brojka je premašila tri milijuna. U početnoj fazi proizvodili su samo punjive baterije za mobitele, prijenosna računala i druge elektroničke uređaje.

Analitičari smatraju da BYD-ov uspjeh počiva upravo na izvornom poslovanju s baterijama koje spadaju među najskuplje dijelove električnih vozila, a interna proizvodnja znatno smanjuje troškove.

Kineska kompanija značajno snizila cijene električnih auta na kraju 2023.

Zahvaljujući nižim troškovima baterija kineska kompanija znatno je snizila cijene električnih automobila na kraju prošle godine pa joj je prodaja samo u prosincu poskočila za 70 posto. Tesla je pak upozorio da očekuje slabljenje potražnje u ovoj godini zbog viših troškova zaduživanja, navodi BBC.

"BYD-evo prestrojavanje u brzu traku novi je dokaz žestoke konkurencije na tržištu električnih vozila. Tesla će se teško vratiti na čelo čopora", smatra analitičarka Hargreavesa Susannah Streeter.