RASPITALI SMO SE Evo gdje su sve u HNŽ radari, a gdje kamere za nadzor prometa

Radar Mostar
Hercegovina.info

Tragom velikog zanimanja javnosti o novopostavljenim uređajima za kontrolu brzine i nadzor prometa i to na području Mostara, ali i cijele Hercegovačko -neretvanske županije (HNŽ), upitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) HNŽ na kojim su lokacijama uređaji za kontrolu brzine vozila, a na kojim za nadzor prometa.

Osim toga, zanimalo nas je koliko je izrečenih kazni za prekoračenje brzine zabilježeno navedenim uređajima, ali i kolika je realizacija naplaćenih kazni.

Iz MUP-a HNŽ je za Hercegovina.info stigao odgovor sljedećeg sadržaja: "Na području Policijske uprave (PU) Mostar aktivan je stacionarni radar na Novoj gradskoj magistrali (u Mahali), a u testnoj fazi su stacionarni radari u Vrapčićima, u Ulici kralja Tomislava i Ulici Ante Starčevića (kod zgrade glavne pošte).

U Vrapčićima je kamera za kontrolu brzine vozila, dok je u Ortiješu postavljena kamera za nadzor prometa (sustav 'Renata'). Na području svih policijskih uprava (PU Čapljina, PU Mostar i PU Konjic) u HNŽ postavljene su 44 kamere.

Što se tiče broja podnesenih prekršajnih prijava, ta brojka iznosi 1137 (u vremenskom razdoblju od početka 2023. godine do 1.10. ove godine), dok je taj broj prošle godine iznosio 582. Novčane kazne izrečene zbog prekoračenja brzine iznose 2 557 113 KM, a od toga je naplaćeno 1 100 021,47 KM (43,02 posto).

Na području koje kontrolira PU Čapljina postavljen je jedan stacionarni radar i to u Ulici Hrvatskih branitelja, a postoji i jedan mobilni radar s kojim se radi po planu radarske kontrole. Također, postavljeno je 14 kamera za video nadzor (frekventnije ulice, kružni tokovi, mostovi, nedozvoljena parkiranja), a jedan sustav 'Renata' je smješten na kružnom toku u Tasovčićima.

Na području PU Konjic do sada su postavljena tri stacionarna radara. Jedan aktivan radar na području Konjica postoji na tri lokacije i to u naselju Čelebići, Ulica Kolonija u Konjicu i u naselju Podorašac. Radar se s vremena na vrijeme premješta u Čelebiće i Ulicu Kolonija, dok lokacija u Podorašcu nema tehničke mogućnosti. Obradu podataka vrši Policijska postaja za sigurnost prometa.

Jedan radar je aktivan na lokaciji Ulica Diva Grabovčeva u Prozoru i obradu podataka vrši Policijska postaja Prozor, dok je još jedan aktivan radar i to na lokaciji Željeznička ulica u Jablanici. U tijeku je obuka službenika Policijske postaje Jablanica za obradu podataka, tako da se podaci s radara još ne obrađuju. Na području PU Konjic za sada nema postavljenih kamera za nadzor prometa", priopćeno je za Hercegovina.info iz MUP-a HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.