Carina ga presrela i 'masno' kaznila

BIH, Hrvatska, Europska unija, Hrvatska, BIH, granica, carina, granica, blokada, granica, granični prijelazi, carina, humanitarna pomoć, carina, granica, granica, autobus, šverc cigaretama, šverc cigareta, Hrvatska, BIH, granica, svatovi, Glazbenik, carina, Hrvatska zemlja, postavljanje granica, granična kontrola, granični prijelaz, kontrola putnika, izvoz, izvoz, poticaji, poticaji ovčarstvu, Europska Komisija, carina, meso, zaraženo meso, Hrvatska zemlja, granica, granica između Hrvatske i BiH, granica, granica između Hrvatske i BiH, carina, carina i policija, carinski prekšaj, carina i policija, uvoz automobila, strane registracijske oznake, uvoz, roba, BIH, granica, carinik, svatovi, vijesti
Počinio je carinski prekršaj i morao namiriti sva davanja, kao kada se auto uvozi u Hrvatsku.

Ispričat ću vam nedavni događaj iz Ivanca u Hrvatskom Zagorju. Glavnu ulogu ima gospodin koji je dugo radio u Njemačkoj. Vratio se u Hrvatsku u mirovinu, ostao prijavljen u Njemačkoj, ali se prijavio i u Hrvatskoj. Auto je ostavio na njemačkim tablicama, na što ima pravo jer je u Njemačkoj i prijavljen. Zaustavila ga je nedavno hrvatska carinska kontrola i ostao je bez povelike svote novaca.

Razlog? Počinio je carinski prekršaj i morao namiriti sva davanja, kao kada se auto uvozi u Hrvatsku. Trenutno ne smije napustiti Hrvatsku dok nije auto registrirao ovdje.

Ovo je opomena za sve koji rade u Njemačkoj, a još se uvijek nisu odjavili u Hrvatskoj. Može im se dogoditi isto to. Potvrda prijave iz Njemačke vam ne znači ništa jer po hrvatskom zakonu još uvijek imate boravište i prebivalište u Hrvatskoj. 'Uvozom' automobila stranih registracija činite carinski prekršaj.

Ne slušajte priče tipa 'moj prijatelj/rođak nije imao nikakvih problema'. Kada smo nedavno vozili humanitarnu pomoć u Gornju Bistru iz Njemačke, nas je također zaustavila carina u Zagorju i prekontrolirala nas, baš iz toga razloga.

Dakle, motornim vozilom stranih registracijskih oznaka može u Republici Hrvatskoj upravljati: 1) strani državljanin s boravištem u zemlji registracije, 2) drugi strani državljanin, koji ima boravište u nekoj trećoj zemlji, 3) hrvatski državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u inozemstvu. Pri tome se vozilo može sveukupno nalaziti i koristiti u Hrvatskoj najviše šest mjeseci u dvanaestomjesečnom razdoblju, nakon čega mora napustiti carinsko područje.

Hrvatski ili strani državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u Republici Hrvatskoj ne smije koristiti vozilo stranih registracijskih oznaka u RH, neovisno što eventualno posjeduje vozačku dozvolu zemlje registracije.

Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.