VRUĆINA I POLJOPRIVREDA Evo koje su kulture najosjetljivije i što činiti

poljoprivreda, danijel ćavar
Hercegovina.info

Ovih dana termometri su zabilježili jako visoke temperature koje nerijetko dostižu 40 stupnjeva. Na takvim ljetnim vrućinama jako je teško održati poljoprivredne kulture, koje su izložene 24-satnom stresu, budući da se noćne temperature rijetko spuste ispod 25 stupnjeva. Sve to zadaje velike 'glavobolje' poljoprivrednicima. Agronom Danijel Ćavar govori kojim kulturama prijeti najveća opasnost zbog ovakvog vremena.

"Mladi usjevi i voćnjaci su posebno osjetljivi ,budući da imaju slabo formiran korijenov sistem, samim tim imaju smanjen kapacitet za vodu i zahtijevaju češće i obilnije zalijevanje. U maslinama, pogotovo mladim primjereno je žućenje i opadanje listova , što rezultira zaustavljanjem rasta biljaka", ističe Ćavar te dodaje nekoliko savjeta.

poljoprivreda,danijel ćavar

"Staklenike je poželjno okrečiti ili premazati smjesom koja odbija sunčevo zračenje kako bi stresovi koje biljke imaju bili manji. Povrtne kulture u vanjskom uzgoju bi bilo poželjno prekriti 50 postotnom zelenom mrežom da pregaranja listova i plodova budu manja."

Voda je najbitnija.

"Svim kulturama je neophodno osigurati dovoljne količine vode kako bi se održale na životu. Uz navodnjavanje potrebno je dodati svakih desetak dana aminokiseline, koje biljkama pomažu u prevladavanju stresova izazvanih visokim temperaturama, kao što su Amiksol, Pepton, Aminoton itd", kaže.

Opasnost crvenog pauka

poljoprivreda,danijel ćavar

"Visoke temperature pogoduju razvoju crvenog pauka, odnosno koprivine grinje (Tetranychus urticae) koji uzrokuje enormne štete na povrtnim kulturama, posebno na rajčici, krastavcu, lubenici i dinji. Potrebno je izvršiti pravovremeni tretman nekim od akaricida s kraćom karencom na povrtnim biljkama (Apache EC, Vertimec 018 EC, Acramite 480 SC, Invert EW). Uz sve ove mjere biljke bi trebale izdržati ove nesnosne temperature i uz pravilnu njegu davati visoke prinose", zaključio je Ćavar.