Ulazak Crne Gore u NATO

CrnaGora-NATO
NATO ministri vanjskih poslova danas su donijeli odluku kako će se Crnoj Gori uručiti pozivnica za pristupanje NATO savezu. "Čestitamo Crnoj Gori", poručio je generalni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na današnjoj sjednici u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. "Ovo je početak jedne prekrasne alijanse", istaknuo je.

Podsjetimo, parlament Crne Gore je u rujnu ove godine izglasao rezoluciju kojom se podupire ulazak zemlje u NATO. Od onda su u Crnoj Gori u nekoliko navrata izbili prosvjedi građana protiv ulaska u ovaj vojni savez te je dolazilo i do sukoba s policijom.

Ulazak Crne Gore u NATO je geostrateški vrlo značajan potez jer će NATO sada imati potpunu kontrolu nad Jadranom pošto su druge zemlje - Italija, Slovenija, Hrvatska i Albanija, već članice ovog vojnog saveza.

Sada, nakon uručenja pozivnice, očekuje se kako će Crna Gora postati punopravna NATO članica u roku od godine dana.

Rusiji se ovakav razvoj situacije nimalo neće dopasti jer su ionako kritični prema svakoj ekspanziji NATO-a, a kada je riječ o Crnoj Gori onda govorimo o zemlji gdje Rusija ima svoje interese, no, već neko vrijeme je jasno da dugogodišnji crnogorski premijer Milo Đukanović radi na ulasku Crne Gore u NATO i sada se taj proces privodi kraju.

Rusija je u više navrata upozoravala protiv ovog poteza tvrdeći kako će ulazak Crne Gore u NATO destabilizirati zapadni Balkan.