STOLTENBERG U SARAJEVU Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike

Jens Stoltenberg
N1

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jutros se sastao s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara.

“Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i regiji. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke podjele i retorike, kao i vanjskog utjecaja, posebno utjecaja Rusije. To prijeti potkopavanju stabilnosti i slabljenju reformi. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku”, kazao je Stoltenberg, prenosi N1.

Potom je dodao:

“Nama je izuzetno važno i predani smo stabilnosti i sigurnosti u ovoj regiji. NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi. I stoga produbljujemo našu suradnju i politički dijalog. NATO stožer Sarajevo pruža podršku misiju Europske unije Altea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Mi podržavamo vaša reformska nastojanja, uključujući i paket za izgradnju obrambenih sposobnosti”.

Na kraju je istaknuo kako želi pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Europskoj uniji.

“To će zapravo jačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, cyber obranu. NATO ostaje predan pružati podršku BiH na njenom euroatlantskom putu. Svaka zemlja ima izabrati svoje vlastite i sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane. Ja želim pohvaliti BiH na uspjesima koje postigla na putu ka Europskoj uniji”, zaključio je Stoltenberg.