Ukrajina: Ruski teroristi pucaju na lokalnu upravu, policija odgovorila

Ukrajina proglasila mobilizaciju, Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost, Proruske snage, Krim, Rusko ministarstvo obrane, Donjeck, parlament u Kijevu, ukrajina, Rusija, kina, ukrajina, Rusija, EU i Rusija, Pitanje Krima, OESS, ukrajina, Ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, Vijeće sigurnosti UN, Donjeck, prosvjedi, ukrajina, Proruske snage, proruski separatisti, ukrajina, Donjeck, Harkiv, Donjeck, proruski separatisti, Vijeće sigurnosti, AK100, ruske oružane snage, ukrajina, ukrajina, građanski rat, proruski separatisti, Ukrajinska vojna ofenziva, ukrajinci, ukrajina, Ukrajina EU, upad tenkovima, žestoki sukobi, broj mrtvih raste, Ukrajina EU, EU i Ukrajina, proruski separatisti, Donjeck, ukrajina, ukrajina, sukobi, proslava Dana Pobjede, Kijev, Donjeck, ukrajina, proruski separatisti, ukrajina, proruski separatisti, Slaviansk, žestoke borbe, ratno stanje, Vladimir Putin, Sergej Šojgu, ukrajinska oporba, ukrajinci, ukrajinska vojska, ukrajina, proruski separatisti, zračni napadi, ukrajina, Rusij

Vijeće sigurnosti će se sastati u 21.00 sat, ističe ured predsjednika a Avakov je na Facebooku osudio "agresiju Ruske Federacije".

Po ministrovim riječima, borbe se vode u Kramatorsku, u pokrajini Donjecku gdje su "nepoznate osobe otvorile vatru na lokalnu upravu". "Policija uzvraća. Razmjena vatre se nastavlja", dodao je.

U mjestu Krasni Liman, također u Donjecku, "naoružani borci" su napali policiju "oružjem ruske proizvodnje AK100 koje posjeduju isključivo ruske oružane snage", rekao je ministar.

"Ukrajinske vlasti smatraju današnje događaje agresijom Ruske Federacije", napisao je ministar koji nije rekao ima li u borbama žrtava.

U subotu su proruski aktivisti ponovo poveli ofenzivu na istoku Ukrajine, preuzevši gotovo u cijelosti nadzor nad Slavjanskom a prosvjednici su, bez otpora s druge strane, prodrli u zgradu policije u gradu Donjecku.

Rusija: Prijetnje Zapada su nedopustive

Ruska diplomacija je ocijenila u subotu da su "nedopustive" prijetnje prozapadnih vlasti u Kijevu da će napasti proruske prosvjednike koji su zauzeli i druge zgrade državnih ustanova na istoku Ukrajine.

U telefonskom razgovoru ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ukrajinskog kolege Andrija Deščice, "ruska strana je istaknula odgovornost sadašnjih vlasti u Kijevu u sprječavanju svake primjene sile na jugu i na jugoistoku Ukrajine", istaknuto je u prioopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Stalne prijetnje Kijeva da će napasti zgrade koje su zauzeli prosvjednici u Donjecku i u Lugansku, neprihvatljive su", dodaje se u priopćenju ruske diplomacije.

Lavrov je pozvao ukrajinsku stranu da "djeluje isključivo miroljubivo, putem dijaloga, vodeći računa o legitimnim zahtjevima juga i jugoistoka Ukrajine, pa i uključivanjem predstavnika tih regija u proces ustavne reforme".

Proruski aktivisti su u subotu ponovo poveli ofenzivu na istoku Ukrajine, preuzevši gotovo u cijelosti nadzor nad jednim mjestom i zauzevši zgradu policije u Donjecku.

Šest dana nakon prvog niza napada nakon kojih su proglasili "suverenu republiku", separatisti su uputili novi izazov proeuropskoj vladi u Kijevu uspostavljenoj nakon rušenja proruskog režima koncem veljače i više no ikad sučeljenoj s prijetnjom raspada zemlje.

Šef donjecke policije podnio ostavku pod prijetnjama palicama

Šef regionalne policije istočnoga ukrajinskog grada Donjecka Konstantin Požidajev u subotu je izvijestio da napušta dužnost uvažavajući zahtjeve proruskih prosvjednika koji su poslijepodne naoružani palicama ušli u sjedište policije u tom gradu, izvijestili su mediji.

Na zgradi sjedišta u Donjecku više se ne vijori ukrajinska zastava, a proruski prosvjednici zamijenili su je svojom, rekli su očevici za Reuters.

"U skladu s vašim zahtjevima povlačim se", poručio je Požidajev prosvjednicima.

Njih oko 200 zauzelo je tijekom dana sjedište policije u Donjecku. Prosvjednici nisu naišli na otpor, a više desetaka pripadnika interventne policije poslano je da zaštiti zgradu. Policajci su na sebi imali narančasto-crne trake koje simboliziraju potporu ruskim vlastima, prenio je France presse.

Proruski prosvjednici i dalje drže pod kontrolom ključne zgrade vlade u istočnoj Ukrajini unatoč tomu što je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obećao veću autonomiju regije.

dalje.com