AMERIKA IZGLASALA POMOĆ ZA UKRAJINU Ovo bi moglo promijeniti tijek rata

Rat u Ukrajini
Profimedia

Zastupnički dom američkog Kongresa u subotu je uz većinsku dvostranačku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, unatoč žestokom protivljenju nekih republikanaca.

Paket od četiri zakona sada ide u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata i koji je sličnu mjeru izglaso prije više od dva mjeseca.

Senat bi o njemu trebao glasati idući tjedan i potom ga poslati predsjedniku Joeu Bidenu na potpis.

Desetak demokratskih zastupnika zamahalo je ukrajinskim zastavicama kad je postalo evidentno da će paket biti usvojen. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson je upozorio zastupnike da je to “neprimjereno ponašanje”.

Johnson je ovog tjedna odlučio ignorirati prijetnje da će ga smijeniti tvrdolinijaši iz njegove stranke i na dnevni red doma u kojem republikanci imaju većinu od 218 prema 213 demokrata stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu koja se dvije godine suočava s ruskom invazijom. U taj su iznos uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

Paket sadrži i pomoć za Izrael, Tajvan te saveznike u indo-pacifičkoj regiji kao i druge mjere poput sankcija, de facto zabranu društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i potencijalni transfer zaplijenjene ruske imovine Ukrajini.

Uz 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu, zakon predviđa 26 milijardi za Izrael, uključujući 9,1 milijardu za humanitarne potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik.

“Zahvalan sam Zastupničkom domu američkog Kongresa, objema stranka i osobno predsjedniku Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu zbog odluke koja povijest usmjerava na pravi put”, napisao je Zelenskij na X-u.

Dodao je da će pomoć “spriječiti širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života te pomoći objema našim nacijama da postanu snažnije.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u subotu je rekao da će američka pomoć “dodatno uništiti” Ukrajinu i rezultirati s još više smrti, prenosi Hina.

Novinskoj agenciji Tass je izjavio da će dio paketa, koji dopušta američkoj administraciji da zaplijeni ruska sredstva i prebaci ih Ukrajini za obnovu, narušiti ugled SAD-a. Rusija će odgovoriti mjerama koje su u njezinu vlastitom interesu, upozorio je Peskov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharkova ocijenila je da će pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvnu “produbiti krize po cijelom svijetu”.