KOBNO PLANINARENJE Mlada Ukrajinka poginula u Hrvatskoj

planinari Omiš Dinara
HGSS Split

Planinarski izlet na Omišku Dinaru u nedjelju navečer završio je tragično za 26-godišnju Ukrajinku koja je u Hrvatskoj imala produljeni boravak odlukom zakonodavnih tijela.

Kako doznaje 24sata, nesretna mlada žena bila je na planinarenju s grupom prijatelja, no nisu pratili staze već su hodali po grebenu. U jednom trenutku ona se izdvojila te pala u provaliju ispod litice duboku oko 120 metara. Policija je dojavu o njezinom nestanku dobila oko 19.30 sati te su odmah angažirali djelatnike HGSS-a. Oni su je oko 20.15 sati locirali na iznimno nepristupačnom terenu, imala je ozljede karakteristične za pad s visine.

''Riječ je o rekreativcima koji su, poput mnogih drugih stranih državljana, na planinu krenuli bez propisne opreme, u tenisicama i trenirkama. Isključili smo mogućnost da je na vrhu planine išla snimiti 'selfie' jer joj je mobitel pronađen u džepu. Što bi mogao biti uzrok pada, ne možemo nagađati'', kazao je za 24sata Zvonimir Kujundžić, pripadnik omiške ispostave HGSS-a.

Akcija gorskih spašavatelja, njih desetak, na terenu je trajala do jedan sat iza ponoći, no tijelo se izvlačilo dan poslije, u ponedjeljak ujutro. U pomoć im je oko podneva stigao i helikopter.

Iz PU splitsko-dalmatinske izvijestili su kako će se na mjestu događaja obaviti očevid te da su o svemu izvijestili nadležno državno odvjetništvo koje je naložilo da se na tijelu izvrši sudsko medicinska obdukcija.

U kolovozu 2019. godine na Omiškoj Dinari smrtno je stradao poljski državljanin koji je prema grebenu krenuo iz pravca Mimica. Nakon cjelodnevne potrage nestali je pronađen mrtav. U lipnju te iste godine ista planina uzela je život i 52-godišnjeg Amerikanca koji se također izdvojio iz grupe. Tražilo ga je 30 gorskih spašavatelja.

Posljednjih nekoliko godina pripadnici HGSS-a barem jednom tijekom sezone imaju akciju potrage i spašavanja na liticama iznad Omiša, a uglavnom je riječ o stranim državljanima koji podcjenjuju uvjete na terenu te se ozlijede, ili se izgube jer skrenu s obilježenih trasa.