FOTO/VIDEO  Sirijska vojska nezaustavljivo napreduje

Sirija, rat u siriji, Sirija, rat u siriji, Deir ez-Zor, sirijski sukob, Sirija, ISIL, anti-ISIL koalicije , Ekstremisti ISIL-a
Danas su sirijske snage predvođene Tigrovima gotovo u cijelosti ovladale planinom Bishri, posljednjom velikom fizičkom preprekom prema Deir ez-Zoru. Smještena je u sjevernom sektoru, između grada Sukhnah i Eufrata. Unatoč dobroj obrambenoj poziciji, ovladavanje planinom je odrađeno vrlo brzo. Odavde sada iz svih pravaca prema opkoljenom gradu ostaje ravna pustinja, kao stvorena za mehanizirane snage i zračnu podršku. Odavde do Deir-ez Zora ostaje svega četrdesetak kilometara.

Republikanska garda pak napreduje autocestom Palmira Deir-ez Zor, a posljednjih dana oslobodila je mjesto Harbisha i okolno područje.

Najsjeverniji kraj, onaj uz sam Eufrat za sada stoji, nakon što je odbačena blitz ofenziva islamista u kojoj su najviše stradale plemenske postrojbe lojalne vladi u Damasku. Šezdesetak vojnika našlo je spas na teritoriju Sirijskih demokratskih snaga i bit će prebačeno na vladino područje. Glavna prepreka ovdje i dalje stoji gradić Maadan.

Južni krak, prema pumpnoj stanici T2 također je aktivan, no on je prije svega usmjeren na iračku granicu i važan grad Al Bukamal. Moguć je nastanak i novih džepova iz ovih pravaca napredovanja, pogotovo što Sirijske snage kontroliraju prometnice i vrlo su mobilne, dok se snage Islamske države uz stalne zračne napade teško sele na ugrožene linije bojišnice. Istovremeno, Sirijska vojska na čelu s Petim korpusom, novoosnovanoj postrojbi uz pomoć Ruske vojske, i 4. mehaniziranom divizijom, lomi otpor boraca kalifata u džepu kod Salamiyah, sada već duboko u teritoriju Sirijske vojske. Sirijske snage ovaj su tjedan ovladale selom Musharifah, samo dva kilometra od centra ovog džepa, grada Uqayrbata. Čini se da se i taj džep cjepka u onaj manji, uz tri glavna pravca napada. Prema nekim informacijama s terena, ostavlja se neka vrsta koridora za izlazak preostalih boraca Islamske države.

Ovim tempom napredovanja, moguće je da će Sirijska vojska već u rujnu doprijeti do opkoljenog grada.