ADNAN ĆATIĆ, PRIPADNIK AL-NUSRE Produžen pritvor osumnjičenom za terorističke aktivnosti u Siriji

Sud BiH
BIRN

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužiteljstva te produžio pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe, odnosno sudjelovanje na stranim ratištima, potvrđeno je za Detektor.

Kako su pojasnili iz Suda BiH, Ćatiću je pritvor produžen zbog opasnosti od bijega, te zbog bojazni da bi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo.

“Osumnjičenom Adnanu Ćatiću produžen je pritvor za narednih trideset dana, odnosno do 10. veljače 2024. godine, ili do nove odluke Suda”, dodali su iz Državnog suda.

Ranije je postupajući tužitelj Dubravko Čampara naveo kako produženje pritvora traže nakon zahtjeva suca za prethodno saslušanje, koji trenutno razmatra optužnicu koja je protiv Ćatića podignuta 5. siječnja.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Ćatić bio dio terorističke organizacije “Džabrat Al Nusra”, te da je osam godina proveo u Siriji, gdje je prošao i obuku za snajperista.

Obrana se na istom ročištu usprotivila prijedlogu za pritvor, te je potvrdila da Ćatić jeste bio u Siriji, ali da nema dokaza da je prošao vojnu obuku, kao niti da je sudjelovao u ratnim aktivnostima, te da je posljednje dvije godine boravio u Turskoj.

Ćatiću, koji je sredinom studenog 2023. uhićen na osnovu raspisane potrage, određen je pritvor.