STRADALI I CIVILI U američkim zračnim napadima na Irak ubijeno 16 osoba

Amerika bombardira Irak

Šesnaest ljudi je ubijeno, među njima i civili, a 25 je ozlijeđeno u noćnim američkim zračnim napadima na proiranske ciljeve u Iraku, priopćio je u subotu ured iračkog premijera Mohameda Šia al-Sudanija.

U priopćenju je irački premijer osudio napade kao “novu agresiju na suverenitet Iraka” i zanijekao da ih je vlada u Bagdadu unaprijed koordinirala s Washingtonom, nazivajući takve tvrdnje “lažima”.

Prisutnost vojne koalicije predvođene SAD-om u regiji “postala je razlog za ugrožavanje sigurnosti i stabilnosti u Iraku i opravdanje za uključivanje Iraka u regionalne i međunarodne sukobe”, dodaje se u priopćenju.

Sjedinjene Države izvele su u petak zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, priopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika. Vjeruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

“Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru”, poručio je američki predsjednik Joe Biden. “Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti”, dodao je.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vjerojatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca rata Izraela s Hamasom u Gazi.

Američka vojska je u priopćenju rekla da je pogodila mete poput zapovjednih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca opskrbe streljivom. U napadima je pogođeno više od 85 meta , rekla je američka vojska.

Američka meta bile su snage Kudsa, ogranka IRGC-a za vojnu špijunažu i paravojsku koji snažno utječe na Iranu savezničke milicije diljem Bliskog istoka, od Libanona do Iraka, Jemena i Sirije.

Sirijski državni mediji objavili su u petak da je “američka agresija” na mjesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i ozljedama.