JOŠ JEDNA OPTUŽNICA ZA TERORIZAM Adnan Ćatić iz Zenice optužen da je bio snajperist Al-Nusre u Siriji

jabhat al nusra Adnan Ćatić

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Adnana Ćatića, rođenog 1988. godine u Zenici, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je tijekom 2013. godine isplanirao i realizirao odlazak na ratište u Siriju i pridruživanje terorističkoj skupini Džabrat al-Nusra, koja djeluje na području Sirije i koja je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašena terorističkom organizacijom.

Adnan Ćatić FOTO RSE


Prema prikupljenim dokazima, optuženi je 1. 7. 2013. godine, napustio BiH sa Aerodroma Sarajevo, otišao na teritoriju Turske, odakle je ilegalno prešao na teritoriju Sirije, gdje se priključio terorističkoj organizaciji Džabrat al-Nusra, koja ima za cilj destabilizaciju i nasilnu promjenu političkog i ustavnog poretka na području Sirije, a čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima, namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Ćatić u navedenoj terorističkoj organizaciji je prošao vojne obuke, djelovao na formacijskom mjestu snajperista u toj terorističkoj grupi i sudjelovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji, na kojem se području zadržao oko osam godina, do 2021., nakon čega je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran, te je 17. 11. 2023. godine uhićen od strane pripadnika Granične policije BiH, a na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, otkada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripanik terorističke organizacije, čime je počinio kazneno djelo organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZBiH, a u svezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.