Sinoćnji raketni napad na Siriju - doveo je Rusiju i SAD na sam 'rub rata'

rakete thomahawk, SAD, američka mornarica, Ekstremisti ISIL-a, Sirija, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija, ruska mornarica, Ruska flota, tomahawk, rat u siriji, SAD i Rusija, Dmitrij Medvjedev, SAD i Rusija
Ruski premijer Dmitrij Medvjedev dao je oštar komentar vezano uz sinoćnji raketni napad na Siriju - poručio je kako je taj napad doveo Rusiju i SAD na sam "rub rata".

Kako prenose ruski mediji, Medvjedev je rekao kako je "pedalj" nedostajao da se ovaj napad pretvori u direktan vojni sukob između Rusije i SAD-a.

Ovo je do sada najoštrija osuda koja je stigla iz Moskve.

Medvjedev je također poručio: "Umjesto naširoko isticane teze o zajedničkoj borbi protiv ISIL-a, Trumpova administracija je pokazala kako je spremna na žestoku borbu protiv sirijskih legitimnih vlasti".

Podsjetimo, rano jutros je stigla izjava iz ureda ruskog predsjednika u kojoj se ističe kako američki napad na Siriju predstavlja agresiju i kršenje međunarodnog prava. Nedugo zatim Rusija je poručila kako prekida memorandum koji su ranije potpisali sa SAD-om, a odnosio se na sigurnost letenja iznad Sirije.

Mogući sukob između Rusije i SAD-a zbog Sirije danas je znatno veći no ikad, a ukidanjem memoranduma Rusija zapravo Washingtonu poručuje kako više neće dozvoljavati ovakve napade.