RUSKE UVREDE PREDSJEDNICI EK "Specijalist si za rađanje"

Ursula von der Leyen
Reuters

Nekadašnji ruski predsjednik, a sada zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije Dmitry Medvedev poprilično je aktivan na društvenim mrežama u zadnje vrijeme.

Nakon što je izvrijeđao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija, koje je nazvao europskim ljubiteljima žaba, kobasica i špageta, nakon njihove posjete Kijevu, Medvedev je imao i pogrdan komentar za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen.

Eeropska komisija je izdala preporuku za davanje statusa kandidatkinje za EU Ukrajini, poslije čega je Ursula von der Leyen izjavila da su "Ukrajinci spremni da umru za evropsku perspektivu". Medvedev se oglasio na Twitteru i von der Leyen nazvao "specijalistom za rađanje djece", prenosi Avaz. 

Inače, iz životopisa Ursule von der Leyen poznato je da je liječnica, a sa suprugom ima sedmero djece. Ovakva izjava Medvedeva demantira Putinovu, a on je kazao da nema ništa protiv europskog puta Ukrajine budući da je EU gospodarski, a ne vojni savez.