FOTO/VIDEO  Rusi su ovim projektilom pretekli Amerikance za gotovo čitavo desetljeće

Rusi su ovim projektilom pretekli Amerikance za gotovo čitavo desetljeće
Nebom našeg planeta započele su krstariti najnovije ubilačke naprave, ruski projektili 3M22 Zircon koji zasad postižu brzinu od 6 Macha, a uskoro će letjeti i do 8 Macha, odnosno 9.900 km/h.

Nakon što je Rusija pokazala sliku lansiranja novog nadzvučnog projektila, Pentagon se jako zabrinuo, a neki američki čelnici su izjavili da je s ovim Rusija pretekla Ameriku za gotovo čitavo desetljeće, jer američki odgovor na to hipersonično oružje neće biti operativno spreman do sredine dvadesetih godina ovog stoljeća, jer se njihov X-15A Waverader projektil nalazi u puno ranijoj fazi testiranja i neće moći ići brže od 6 Macha, s time da Rusi tvrde kako bi jednog dana mogli postići i 12 Macha. To je nedavno potvrdio čak i admiral Cecil Haney, čelnik odjela US Strategic Command, koji je upozorio da Rusija u operativu uvodi oružje na koje SAD nema odgovor.

Nadzvučni krstareći projektil 3M22 Zircon je razvijen u Reutovu pokraj Moskve, a do sada je provedeno 5 uspješnih lansiranja. Mada detaljne informacije o tehnologiji projektila iz razumljivih razloga nisu dostupne, poznato je da se radi o scramjet tehnologiji u kojoj projektil sa sobom nosi samo tankove vodika, dok kisik za sagorijevanje uzima iz zraka. Zrak se usmjerava u prednji dio motora, a vodik injektira u protok zraka, što dovodi do kompresiranja plinova i povećanja temperature, kako bi moglo započeti sagorijevanje goriva, odnosno paljenje motora.

Mada je cilj ruskih znanstvenika postići brzinu od 8 Macha, već i dokumentirana brzina od 6 Macha onemogućuje presretanje projektila bilo kojim postojećim proturaketnim sustavima u svijetu. Sadašnja inačica Zirkona u stanju je postići krajnji domet od 450 km, no iduća bi trebala doseći i 1000 km udaljenosti. U glasinama se govori da će novi Zircon biti protubrodski projektil, a biti će instaliran na dva teška nuklearna razarača između 2018. i 2020. godine.

Ako vas plaše ili živciraju ovakve priče vezane uz zveckanje oružjem, valja znati da bi tehnologija ovakvih projektila jednog dana mogla završiti u civilnom zračnom prometu, pa bismo od Zagreba do New Yorka mogli stići za samo jedan sat.