FOTO/VIDEO  Rusi su ovim projektilom pretekli Amerikance za gotovo čitavo desetljeće

3M22 Zircon , SAD i Rusija, Nadzvučni krstareći projektil
Nebom našeg planeta započele su krstariti najnovije ubilačke naprave, ruski projektili 3M22 Zircon koji zasad postižu brzinu od 6 Macha, a uskoro će letjeti i do 8 Macha, odnosno 9.900 km/h.

Nakon što je Rusija pokazala sliku lansiranja novog nadzvučnog projektila, Pentagon se jako zabrinuo, a neki američki čelnici su izjavili da je s ovim Rusija pretekla Ameriku za gotovo čitavo desetljeće, jer američki odgovor na to hipersonično oružje neće biti operativno spreman do sredine dvadesetih godina ovog stoljeća, jer se njihov X-15A Waverader projektil nalazi u puno ranijoj fazi testiranja i neće moći ići brže od 6 Macha, s time da Rusi tvrde kako bi jednog dana mogli postići i 12 Macha. To je nedavno potvrdio čak i admiral Cecil Haney, čelnik odjela US Strategic Command, koji je upozorio da Rusija u operativu uvodi oružje na koje SAD nema odgovor.

Nadzvučni krstareći projektil 3M22 Zircon je razvijen u Reutovu pokraj Moskve, a do sada je provedeno 5 uspješnih lansiranja. Mada detaljne informacije o tehnologiji projektila iz razumljivih razloga nisu dostupne, poznato je da se radi o scramjet tehnologiji u kojoj projektil sa sobom nosi samo tankove vodika, dok kisik za sagorijevanje uzima iz zraka. Zrak se usmjerava u prednji dio motora, a vodik injektira u protok zraka, što dovodi do kompresiranja plinova i povećanja temperature, kako bi moglo započeti sagorijevanje goriva, odnosno paljenje motora.

Mada je cilj ruskih znanstvenika postići brzinu od 8 Macha, već i dokumentirana brzina od 6 Macha onemogućuje presretanje projektila bilo kojim postojećim proturaketnim sustavima u svijetu. Sadašnja inačica Zirkona u stanju je postići krajnji domet od 450 km, no iduća bi trebala doseći i 1000 km udaljenosti. U glasinama se govori da će novi Zircon biti protubrodski projektil, a biti će instaliran na dva teška nuklearna razarača između 2018. i 2020. godine.

Ako vas plaše ili živciraju ovakve priče vezane uz zveckanje oružjem, valja znati da bi tehnologija ovakvih projektila jednog dana mogla završiti u civilnom zračnom prometu, pa bismo od Zagreba do New Yorka mogli stići za samo jedan sat.