Ivan Pavao II. obožavao kipić Međugorske gospe koji je suzio krv

"Ivan Pavao II. s obožavanjem je gledao taj prizor", izjavio je bivši biskup Civitavecchije, grada sjeverno od Rima, mons Girolamo Grillo, danas na 15. obljetnicu prvog od 14 suzenja krvi kipića Međugorske Gospe. Kipić, kupljen u Međugorju, prosuzio je krv u Civitavecchia 2. veljače 1995., te je nad njime obavljena analiza koja nije utvrdila postojanje nekog mehanizma koji bi izazivao tu pojavu.

"Reći ćeš  svijetu da sam obožavao taj prizor", navodno je kazao Papa Wojtyla monsignoru Grillu, koji je to danas obznanio. Već se ranije govorilo kako je Ivanu Pavlu II. u Vatikan odnesen kipić i kako ga je  gledao s obožavanjem, mons. Grillo je sada to potvrdio.

Kipić je od 17. lipnja 1995. pohranjen u staklenoj kutiji u  župnoj crkvi Sant'Agostino u Pantanu, predgrađu Cibitavecchije, gdje ga dolaze obožavati brojni vijernici iz cijeloga svijeta. Kipić je izradio hrvatski obrtnik Stjepan Vlaho, a u Međugorju ga je 16. rujna 1994. kupio don Pablo Martin, župnik crkve Sant'Agostino i poklonio ga obitelji Gregori, iz Pantana. Jessica, tada petogodišnja kćerka Fabija Gregorija i Anna Marije Accorsi, je 2. veljače 1995. vidjela suzenje kipića Gospe. Analizama u bolnici Gemelli, pod koordinacijom profesora Maurizija Vincenzonija,  utvrdila je kako unutar kipića nema nikakve sprave koja bi izazvala suzenje krvi. Papinski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je  kazao kako je vatikanska komisija utvrdila da fenomen "ne utvrđuje nadnaravnost događaja".

vecernji list