AKCIJA PARAVAN U Hercegovini uhićen i bivši zapovjednik HVO-a

SIPA
Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Mostara, Međugorja i Konjica realizirali operativnu akciju kodnog naziva 'Paravan' u kojoj su uhićene tri osobe.

CAPITAL otkriva kako su uhićeni Zdravko Šagolj, Nedjeljko Dodig i Haris Alikadić.

Akcija je provedena po nalogu Suda i pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a tijekom akcije izvršena je pretraga stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

''Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko jedan kilogram opojne droge kokain, četiri automatske puške, jedan pištolj kalibra 7,65 mm s 20 komada pištoljske municije, 12 komada granata za ručni bacač granata, tri električne detonatorske kapsule (EDK), jedna protupješadijska mina „MRUD“ (mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva), 90 komada metaka za automatsku pušku, novac u iznosu 44.000 konvertibilnih maraka i 6.000 eura, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku'', priopćeno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno kako je jedan od uhićenih nekadašnji visokopozicionirani vojni dužnosnik.

Prema saznanjima Capitala, riječ je o Zdravku Šagolju, zvanom Piske, bivšem zapovjedniku brigade 'Herceg Stjepan' Hrvatskog vijeća obrane.

Drugi uhićeni Nedjeljko Dodig je 2010. godine u Okružnom sudu u Banjoj Luci osuđen na šest godina zatvora kao član organizirane kriminalne grupe koja se bavila prodajom kokaina.

''Istraga u okviru ovog predmeta odnosi se na osumnjičene za organizirani kriminal povezan s krijumčarenjem većih količina kokaina iz inozemstva na područje BiH, kao i krijumčarenje i prodaju automatskog oružja i drugog naoružanja i municije, namijenjenog za distribuciju na ilegalnom tržištu u BiH'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.