FOTO/VIDEO  Iranski vojni zrakoplovi bombardirali ISIL u Iraku

iran, Pentagon, irački Kurdi, ISIL, Sirija, rusi, kasetne bombe
Informaciju je danas objavio glasnogovornik američkog Pentagona, John Kirby, ističući kako Iran izvodi zračne napade bez koordinacije sa SAD-om. Podsjetimo, SAD već mjesecima izvodi zračne napade protiv ISIL-a na prostoru Iraka i Sirije.

Iz Irana za sada nema službene potvrde, no visoki iranski dužnosnik poručio je kako nikakve kooperacije sa SAD-om nema.

Iran je već u više navrata poručio kako neće tolerirati prisutnost ISIL-a na svojim granicama te kako su spremni vojno se uključiti ukoliko dobiju takav poziv od vlasti u Bagdadu. Nadalje, poznato je kako Iran oružjem pomaže i autonomnu pokrajinu Irački Kurdistan. Štoviše, kako i potvrđuju irački Kurdi, Iran je prvi uskočio u pomoć kada je ISIL krenuo u veliku ofenzivu iz pravca Sirije.Iran je u dobrim odnosima i s Bagdadom i s Damaskom. Neki su spekulirali kako bi SAD mogao pozvati Iran da se pridruži njihovoj anti-ISIL vojnoj koaliciji, no to se ipak nije dogodilo. Unatoč određenom zatopljenju u odnosima, animoziteti između Washingtona i Teherana i dalje su snažni.

Odnos će se razvijati ovisno o tome kakav će u konačnici stav SAD zauzeti prema Damasku. Trenutačno SAD putem CIA-e planira trenirati velik broj oporbenih boraca u Siriji, no u javnosti se ističe kako bi njihova primarna funkcija bila borba protiv ISIL-a.

Ukoliko je SAD zaista fokus svog djelovanja prebacio s politike "smjene režima" na borbu protiv ISIL-a, određena suradnja čak i s Iranom ne bi bila iznenađujuća.

Katarska televizija al-Jazeera objavila je video snimku vojnog zrakoplova iznad Iraka koji je kasnije od strane izvora "Jane's Defence Weekly" identificiran kao F4 Phantom iranskih zračnih snaga. Navodno su ciljali položaje ISIL-a u provinciji Diyala.

Iran nije ni potvrdio ni opovrgnuo sudjelovanje u napadima na ISIL, no zamjenik glavnog stožera iranske vojske, general Massoud Jazayeri, rekao je u razgovoru za iranske medije kako Iran nipošto ne surađuje sa SAD-om.