IZRAEL NAPAO IRAN Nema štete na nuklearnim postrojenjima

Izrael Iran
Reuters

Izrael je napao Iran, rekla su tri izvora neimenovana dužnosnika Reutersu, dok su iranski državni mediji izvijestili rano u petak kako su njihove snage uništile bespilotne letjelice, nekoliko dana nakon što je Iran pokrenuo osvetnički napad dronovima na Izrael.

IAEA: Nema štete na nuklearnim postrojenjima

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u petak kako nije bilo štete na iranskim nuklearnim lokacijama u napadu Izraela na Iran.

''Agencija i dalje pomno prati situaciju i poziva sve strane na krajnju suzdržanost, naglašavajući kako nuklearna postrojenja nikada ne bi smjela biti meta u vojnim sukobima'', stoji u objavi na platformi X, prenosi HRT.

''Mini dronovima koje je oborila protuzračna obrana u Isfahanu upravljali su 'infiltratori iz Irana''', rekao je iranski analitičar državnoj TV u petak, nakon što su izvori rekli da je Izrael pokrenuo napad na iransko tlo.

Britanski ministar rada i mirovina Mel Stride rekao je kako se nada da je deeskalacija između Izraela i Irana još uvijek moguća, odgovarajući na izvješća da je Izrael u petak pokrenuo napad na iransko tlo.

''Iako trenutačno ne znamo detalje, nadam se da je ono što se dogodilo takve prirode da deeskalacija sada može biti put naprijed'', rekao je Stride za GB News u petak.

Nakon izraelskog napada na Iran, cijene nafte skočile gotovo dva posto

Britanska zaštitarska tvrtka Ambrey izvijestila je u petak da je trgovačkim brodovima koji prolaze Adenskim zaljevom i zapadnim Indijskim oceanom savjetovala da budu oprezni zbog povećane aktivnosti bespilotnih letjelica u regiji.

Ambrey je izvijestio kako su primili informacije koje pokazuju da je "izraelski vojni napad" izveden na Isfahan, Iran.

Ranije je agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla da je vidjela slična izvješća, ali da nema naznaka da su komercijalna pomorska plovila moguća meta napada.

Iranski zapovjednik: Nema štete, PZO gađala sumnjiv objekt

''U napadu tijekom noći nije prouzročena nikakva šteta'', rekao je u petak viši zapovjednik iranske vojske Siavosh Mihandoust državnoj TV, dodajući da je buka koja se tijekom noći čula u Isfahanu nastala zbog sustava protuzračne obrane koji su gađali "sumnjiv objekt".

''Vidite Isfahan u kojem je potpuno mirno, ali mislim da su se prije 2 ili 3 sata, negdje oko ponoći, čuli zvukovi u zračnom prostoru. Na temelju informacija koje smo dobili, protuzračna obrana pucala je na nekoliko malih dronova. Do ovog trenutka službe sigurnosti Isfahana nisu nam ništa otkrile'', nadovezao se novinar Sotoodeh iz Irana.

Dronovi uočeni iznad Isfahana

Jedan izvor rekao je Reutersu da SAD nisu bile umiješane, ali da ih je Izrael obavijestio prije napada.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se čule tri eksplozije u blizini vojne baze u središnjem gradu Isfahanu. Iranski dužnosnik rekao je Reutersu da nije bilo raketnog napada i da su eksplozije rezultat aktiviranja iranskih protuzračnih obrambenih sustava.

Iranska državna TV rekla je da su malo nakon ponoći "tri drona primijećena na nebu iznad Isfahana. Sustav protuzračne obrane se aktivirao i uništio te bespilotne letjelice na nebu."

Televizija je kasnije rekla da je situacija u Isfahanu normalna i da nije došlo do eksplozija na zemlji.

Izraelska vojska nije komentirala izvještaje.

Izrael je rekao da će uzvratiti na napad Irana tijekom vikenda, koji je uključivao stotine bespilotnih letjelica i projektila, kao odgovor na navodni izraelski napad na kompleks njegovog veleposlanstva u Siriji. Većina iranskih bespilotnih letjelica i projektila oborena je prije nego što su stigli na izraelski teritorij.

Analitičari i promatrači izrazili su zabrinutost zbog opasnosti od širenja rata između Izraela i Gaze na ostatak regije.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je Izrael prije napada u petak da će Teheran dati "oštar odgovor" na svaki napad na njegovu teritoriju.

Iran je u četvrtak rekao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da Izrael "mora biti prisiljen zaustaviti svaki daljnji vojni avanturizam protiv naših interesa" dok je glavni tajnik UN-a upozorio da je Bliski istok u "trenutku najveće opasnosti".

Izraelske rakete pogodile Iran

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nije odmah bio poznat.

''Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu'', izvijestila je agencija Fars.

Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio kako je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno.

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao kako se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku "najveće opasnosti".

Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.