KUHANJE NA BLISKOM ISTOKU Izraelski zapovjednik obećao osvetu, Iran poslao poruku Kini

Iran i Izrael sukobi

Čini se da su izraelski čelnici zaključili da za učinkovito odvraćanje Irana moraju uzvratiti udarac za ispaljivanje njegovih masivnih projektila.

Prilikom posjeta zračnoj bazu Nevatim, koja je bila lakše oštećena u iranskom napadu, načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je vojnicima zračnih snaga da će lansiranje tolikog broja projektila i dronova "dobiti odgovor". Glavni izazov za izraelski ratni kabinet glasi: Kako prenijeti snažnu poruku, a u isto vrijeme potaknuti širenje sukoba u regiji?

Iran je pokrenuo svoj napad bez presedana kao odmazdu za smrtonosni zračni napad na kompleks svoje ambasade u Damasku, za koji krivi Izrael, ali je nakon povijesnog napada za vikend signalizirao da ne želi daljnju eskalaciju.

Svjetski čelnici izrazili su bojazan da bi sada moglo doći do otvorenijeg ratovanja između dugogodišnjih neprijatelja s daljnjim širenjem nasilja koje proizlazi iz rata u Gazi.

Iran Kini: Spremni smo na suzdržanost

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je sinoć sa svojim iranskim kolegom, pišu pekinški državni mediji, izvještavajući da je Iran poručio da je "spreman na suzdržanost" nakon napada na Izrael. Tijekom razgovora, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je Wang Yiju da Iran nema namjeru dalje eskalirati napetosti, dodajući da je situacija "vrlo osjetljiva".

"Kina cijeni namjeru Irana da ne cilja regionalne i susjedne zemlje, baš kao i trud usmjeren na kontinuirano provođenje dobrosusjedske i prijateljske politike", rekao je Wang, prenosi državna novinska agencija Xinhua.

"Vjeruje se da se Iran može dobro nositi sa situacijom i poštedjeti regiju daljnjih previranja, istovremeno čuvajući vlastiti suverenitet i dostojanstvo", dodao je.

Ministarstvo vanjskih poslova Teherana navodi da je Amir-Abdollahian izvijestio Wanga o "legitimnoj akciji" Irana i "upozorio Bijelu kuću" da će daljnji napadi na interese ili sigurnost Irana zahtijevati "odlučan, trenutačni i opsežan" odgovor.