FOTO/VIDEO  Grčevita borba protiv ISIL-a

Sirija, rat u siriji, Sirija, rat u siriji, Deir ez-Zor, sirijski sukob, Sirija, ISIL, anti-ISIL koalicije , Ekstremisti ISIL-a
Nakon što je prvi put bila brzo izbačena, Sirijska vojska zajedno sa saveznicima ponovo je preuzela kontrolu nad većim dijelom grada Al Bukamala (Abu Kamala) na Eufratu, uz sirijsko-iračku granicu. Posljedica je to silovitih napada sa svih strana, uključujući i ruske bombardere. Grad je posljednjih dana bio potpuno okružen i u bezizlaznoj poziciji za ISIL. U borbama su važnu ulogu odigrale i savezničke milicije: libanonski Hezbollah te iračke šiitske milicije Kataib Hezbollah te mješovite šiitsko-sunitske dobrovoljačke formacije Hashd Al-Sha'abi (PMU), organizirane za borbu protiv ISIL-a.
Po navodima Hezbollaha, 150 militanata ISIL-a je pobjeglo kroz skrivene tunele.
Kako je većina Sirijske vojske sada ipak u gradu i neposrednoj okolici, teško je očekivati još jedan preokret u bitki.

Sirijska vojska ušla je i u mjesto Salhiyah u dolini Eufrata, između Mayadeena i Al Bukamala. Tako je zatvorila u obruč za sada nepoznati broj boraca urušavajućeg kalifata. Nije teško pretpostaviti nastavak čišćenja desne obale Eufrata, sve do novooslobođenog Al Bukamala.
Sirijske demokratske snage (SDF), dominantno kurdske postrojbe pod vojnim okriljem zapadne koalicije i dalje nezadrživo napreduju prema iračkoj granici na lijevoj strani ove velike bliskoistočne rijeke. Po nekim izvorima, pojedini lokalni zapovjednici ISIL-a spremni su se predati SDF-u. Sada više nema sumnje da će cijela lijeva obala biti pod patronatom SAD-a, barem do političkih dogovora.

Što se tiče ISIL-a, ostaje pitanje koliko je ostalo boraca i gdje je sada smještena glavnina snaga. Pod njihovom kontrolom tek su preostala manja sela, prije svega u uskoj dolini Eufrata kao i još uvijek velikom području pustinje. O tome će zavisiti i konačna eliminacija kalifata u Siriji, no to neće značiti i kraj njegova djelovanja. Mnogi prognoziraju nastavak gerilske terorističke borbe.