INSPEKTOR SIPA-e SVJEDOČIO U Kapićevoj kući pronađene zastave ISIL-a i više istih elektroničkih uređaja za komunikaciju

Mirza Kapić

Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedok Državnog tužiteljstva ispričao je da je sudjelovao u pretresu kuće optuženog Mirze Kapića.

Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispričao je kako je pretres Kapićeve kuće u Zenici obavljen po usmenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine, te su tom prilikom, između ostalog, pronađena tri mobilna telefona, tablet i prijenosno računalo te određena obilježja i zastave.

Nakon što mu je tužitelj Dubravko Čampara prezentirao fotodokumentaciju koja je nastala tijekom pretresa, svjedok je rekao da se radi o zastavama Islamske države (ISIL), piše Detektor.ba.

U nastavku svjedočenja je rekao kako je, po naredbi Tužiteljstva BiH, izvršeno vještačenje elektroničkih uređaja, a da je forenzička kopija vještačenja na USB uređaju. Vještačenjem kartica telefona, kako je ispričao, pronađene su aplikacije za komunikaciju, među kojima su Telegram i Trema, te 9.216 stranica sadržaja.

Na pitanje tužitelja da li je pronađeno bilo što što upućuje na izradu eksplozivne naprave, svjedok je počeo govoriti o komunikaciji između dva korisnika na aplikaciji Telegram koja je počela 29. srpnja 2023. i koja je vođena na engleskom i arapskom jeziku.

Kada je tužitelj kazao svjedoku da krene s čitanjem sadržaja ove konverzacije koji je bio snimljen na USB uređaju, braniteljica Lejla Babić je prigovorila i navela da Odbrana nije dobila prijevod komunikacije uz optužnicu. Čampara je rekao da mogu na ročište dovesti ovlaštenog tumača iz Tužiteljstva.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Miroslav Janjić je kazao kako, zbog prava Odbrane, današnje suđenje ne može biti nastavljeno, te je naredio Tužiteljstvu da angažira ovlaštene sudske tumače za engleski i arapski jezik koji će obaviti prijevod sadržaja i dostaviti ga Odbrani.

“Potrebno je da ovlašteni sudski tumači budu prisutni na suđenju, čitaju i prevedu sadržaj komunikacije koji će istražitelj SIPA-e otvarati”, rekao je Janjić.

Čampara je istaknuo da se radi o izvornoj komunikaciji koju nisu mogli mijenjati. Danas su trebala biti saslušana tri inspektora SIPA-e u vezi s tim okolnostima.

Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s poznatim osobama, koristeći internetske aplikacije putem mobilnog telefona, dogovarao i planirao napad na džamiju "Bosna" u Zenici, što bi izveo postavljanjem eksplozivne naprave.

Ranije je osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog sudjelovanja u ratu u Siriji i nedozvoljenog posjedovanja oružja. Suđenje se nastavlja 8. travnja.