SIJAO STRAH NA ULICAMA Mladić iz BiH (19) zbog ISIL-a osuđen na tri godine zatvora

Zatvor

Mladić (19), porijeklom iz BiH, osuđen je u petak na tri godine zatvorske kazne zbog pripadnosti Islamskoj državi (ISIL), čije je stavove otvoreno propagirao na društvenim mrežama.

Kako stoji u presudi, godinu dana mora odslužiti, dok će tijekom preostale kazne imati pravo na uvjetni otpust.

Kada je, konkretno riječ o propagiranju Islamske države, onda se navodi da je ovaj mladić javno objavljivao pjesme koje veličaju ISIL i njihovu borbu. Širio je poruke radikalnih islamističkih propovjednika, a ISIL je opisivao kao “tvrđavu protiv svih neprijatelja”.

U svojim postovima na Instagramu on je veličao smrt pripadnika ISIL, a na svom profilu je podijelio i dvije priče o borcima ove terorističke organizacije.

Pored ovoga, optužnica ga je teretila za druge nasilne prekršaje, što što je dovoljan dokaz za nasilnu prošlost ovog mladića. Naime, on je 29. svibnja, 2023. godine praznim pištoljem prijetio prisutnima u jednoj pekari, zbog čega su dvojica mušterija pretrpjeli ozbiljne traume nakon što je pištolj uperio prema njima.

Samo četiri dana ranije, ovaj 19-godišnjak je zajedno s prijateljem istim pištoljem prijetio ispred stanice Florisdorf. Navodno su se prvo posvađali s čovjekom, a onda mu pištolj prislonili na lice.

Ipak, kako prenose austrijski mediji, više je nego očigledno da ovom mladom nasilniku nije potrebno ni oružje da bi prijetio ljudima. Naime, jednog prolaznika je oborio na zemlju i izudarao po licu. Žrtva je završila u bolnici s višestrukim povredama.