Bura zbog burkinija, tražili 490 eura za dezinfekciju bazena

burkini

... plati 490 eura za dezinfekciju bazena. Žena je u odmaralište došla s mužem i troje djece i prvog dana je sve bilo u redu, ali ju je drugog dana osiguranje spriječilo da uđe u vodu, uz objašnjenje da su se vlasnici žalili na to da se "neko kupa obučen".

Tada joj je i zatraženo da plati pražnjenje, dezinfekciju i ponovno punjenje bazena, iz higijenskih razloga. Bračni par, kome su francuski mediji modifikovali imena u Karim i Fadila, žalio se Kolektivu protiv islamofobije u Francuskoj.

Kažu i da bazen nije bio ispražnjen i očišćen i da je već sutradan bio u funkciji. Navode i to da se žena nije kupala obučena, već u burkiniju, koji je sačinjen od materijala sličnih onima od kojih se prave kupaći kostimi i ronilačka odijela, zbog čega smatraju da je u potpunosti primjeren za kupanje u bazenima i na plaži.

I pored toga što je Državno vijeće proglasio ništavnom odluku o zabrani korištenja burkinija, mnoge općinske vlasti ovih dana u franucuskim ljetovalištima nastoje da pronađu "rupu u zakonu" ne bi li protjerale ovu vrstu kupaćih kostima.