SAJAM U PARIZU Bijesni francuski poljoprivrednici zatražili Macronovu ostavku

Emanuel Macron

Skupina francuskih poljoprivrednika upala je u subotu na veliki poljoprivredni sajam u Parizu uoči planiranog posjeta predsjednika Emmanuela Macrona kako bi izrazili bijes zbog troškova, birokracije i ‘zelenih‘ propisa.

Suočeni s desecima policajaca unutar sajma, poljoprivrednici su vikali i zviždali, pozivali na ostavku Macrona i upućivali psovke francuskom čelniku, prenosi Hina.

"Ovo je naš dom!", uzvikivali su dok je francuska interventna policija pokušavali obuzdati prosvjede.

Bilo je nekoliko sukoba s prosvjednicima i policija je uhitila najmanje jednog od njih, prenio je Reutersov svjedok.

Macron, koji je imao doručak s čelnicima sindikata francuskih poljoprivrednika, trebao je nakon toga prošetati sajmom.

Otkazao je raspravu koju je želio održati na poljoprivrednom sajmu u subotu s poljoprivrednicima, prerađivačima hrane i trgovcima na malo, nakon što su sindikati poljoprivrednika rekli da se neće pojaviti.

Poljoprivrednici prosvjeduju diljem Europe, pozivajući na bolje prihode, manje birokracije i osuđujući nepoštenu konkurenciju jeftine ukrajinske robe koja se uvozi kako bi se pomoglo Kijevu u ratnim naporima.

Pariški poljoprivredni sajam veliki je događaj u Francuskoj koji je tijekom devet dana privukao oko 600.000 posjetitelja.

Prosvjedi poljoprivrednika, koji su se proširili Europom, dolaze u trenutku kada se vidi da bi krajnja desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju sve veće biračko tijelo, mogla nizati uspjehe na izborima za Europski parlament u lipnju.

Francuski poljoprivrednici ranije ovog mjeseca uglavnom su obustavili prosvjede koji su uključivali blokadu autocesta i bacanje gnojiva ispred javnih zgrada nakon što je premijer Gabriel Attal obećao nove mjere vrijedne 400 milijuna eura.

Ali prosvjedi su nastavljeni ovaj tjedan, uoči pariškog poljoprivrednog sajma, kako bi se izvršio pritisak na vladu da pruži više pomoći i ispuni obećanja.