Ako Kobani padne desiti će se masakr strašniji od onog u Srebrenici

Kobani, Sirija, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Kobani, kurdski borci, kurdi, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Kobani, ISIL, oslobađanje
Staffan de Mistura usporedio je kurdski grad Kobani sa Srebrenicom ističući kako se zločin takve magnitude ne smije ponoviti. "Ako Kobani padne, 700 ljudi, plus 12,000 ljudi, bez boraca, vrlo će vjerojatno biti masakrirano. Sjećate li se Srebrenice? Mi se sjećamo. Nikada je nismo zaboravili i vjerojatno si je nikada nećemo ni oprostiti. Kada postoje ovakve neminovne prijetnje civilima, ne možemo, ne smijemo, ostati u tišini", rekao je.

Po pitanju brojki koje spominje, referira se na UN izvještaj prema kojem se u gradu i dalje nalazi oko 700 civila, većinom staraca. No, tu je još 12,000 civila koji su napustili grad, ali nisu uspjeli preći tursku granicu. Svi ti ljudi mogli bi biti pogubljeni ukoliko ISIL zauzme grad.

Velika prijetnja gradu Kobani izazvala je ogroman bijes Kurda u Turskoj i najžešće ulično nasilje zadnjih godina. Kurdi su ustali diljem zemlje, od utorka, protiv vlade predsjednika Erdogana optužujući ga za potporu ISIL-u i puštanje Kobanija. Naime, turska vojska se nalazi na samoj granici, ali ne želi djelovati protiv ISIL-a.

Najmanje 33 osobe su ubijene u Turskoj u tri dana nemira koji najviše izbijaju na većinski kurdskom prostoru jugoistočne Turske.Nadalje, mnogi Kurdi optužuju SAD da ne čine dovoljno po pitanju zračnih napada na ISIL u Kobaniju. Mnogi ističu primjer grada Amerli koji je u susjednom Iraku također bio pod opsadom ISIL-a, no američki zračni napadi su tada bili puno žešći i razbili su ISIL-ovu opsadu. Izgleda kako ovog puta Amerikancima i nije previše u interesu da Kobani opstane. Štoviše, visoki američki dužnosnici čak su i javno istaknuli da Kobani nije strateški značajan.

Američki zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, Tony Blinken, rekao je: "Tragična je stvarnost ta da će biti još mjesta kao što je Kobani gdje ćemo možda biti, a možda nećemo biti, učinkoviti".

Neki tvrde kako SAD kalkulira te kako ne želi previše ljutiti svog saveznika Tursku kojoj zapravo ne odgovara prisutnost Kurda na granici.

Turska ni ne mora svojom vojskom pomagati Kurdima u Kobaniju, dovoljno bi bilo samo da otvore granicu i puste kurdske borce unutra - velik broj njih spreman je uključiti se u obranu grada. No, Turska - koja je bez problema puštala ISIL-ove militante i druge ekstremiste - odbija to učiniti. Time postaje sasvim jasno da će Turska biti suodgovorna za genocid koji bi se mogao desiti neposredno nakon pada grada.

UN-ov izaslanik za Siriju de Mistura još je jednom pozvao Tursku da učini pravu stvar. "Apeliramo na turske vlasti... da dozvole ulazak dobrovoljaca, ako ništa drugo, neka se dopusti ulazak njima i njihovoj opremi kako bi mogli braniti grad", rekao je.

Ništa od toga, za Erdogana i turske islamističke vlasti kurdski borci su očito veći teroristi od ISIL-a. SAD bi mogao izvršiti znatno veći pritisak na Ankaru - ako to ne učine, a za sada to ne čini, Washington će također biti suodgovoran za genocid u Kobaniju.

 

advance.hr