Kukuć: Neću se povući

SDP BIH, Slavo Kukić, Zlatko Lagumdžija, Slavo Kukić, klasa optimist, lobiranje, Slavo Kukić, Vijeće ministara, Slavo Kukić, Predstavnički dom, Vijeće ministara BiH, Slavo Kukić, HT MOSTAR, funkcija, Slavo Kukić, FTV, SDP BIH, Slavo Kukić, BIH, prosvjedi, Mario Sušac, Slavo Kukić
On je za „Dnevni avaz" kazao da je svjestan da u prvom krugu glasanja u Zastupničkom domu neće dobiti entitetsku podršku, ali je izrazio nadu da će se situacija, ipak, u drugom krugu promijeniti.

- Već sada imam prostu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i mislim da je to rezultat koji će teško tko poslije mene, ako ne prođem, ostvariti. Drugi krug glasovanja je neizbježan, a u periodu između prvog i drugog kruga slijede, vjerojatno, međustranački politički razgovori. Osobno sam optimista da će rješenje biti pronađeno i da ću na koncu dobiti potrebnu entitetsku potporu - ocijenio je Kukić.

Prema njemu, mogući su različiti scenariji u narednom periodu, i to, kako tvrdi, da mu podršku u međuvremenu daju zastupnici SNSD-a ili da je dobije od PDP-a i SDS-a.

- Vjerujem da će ovih nekoliko dana biti iskorišteno da bi se dogovorilo konstituiranje nove vlasti sa mnom kao predsjedajućim Vijeća ministara na čelu. Što se mene tiče, učinio sam sve što sam trebao i zadovoljan sam tim poslom, jer sam u političku praksu uveo presedan o kojem će morati razmišljati svi budući predsjedajući Vijeća ministara. Mislim na razgovor s vodstvima političkih stranaka - kazao je Kukić.

Naveo je i da je svim strankama izložio svoj politički program i da je sada na njima da razgovaraju i dogovaraju parlamentarnu većinu.

Upitan stječe li dojam da su ga stranke platforme, koje su ga predložile za mandatara, ostavile samog u borbi protiv vjetrenjača, odnosno da nisu prstom mrdnule kako bi mu pomogle da osigura podršku parlamentarnih stranaka, pogotovo onih iz RS, Kukić je kazao da „to može biti samo dojam, koji je pogrešan".

- Budući da sam ja tražio sedam dana kako bih osobno mogao doprinijeti stvaranju parlamentarne većine, logično je bilo da te konzultacije obavljam ja, a ne stranke platforme. Stranke platforme na red će doći sada, one će biti na potezu da razgovaraju s političkim strankama iz RS i nastojati stvoriti parlamentarnu većinu, koja je spremna podržati moj program kao predsjedajućeg Vijeća ministara, zaključio je Kukić.

Ostaje samo nejasno koji je to ozbiljan program izložio, osim dvije tri fraze i floskule od državi, i kome ga je izložio, kada ni jedna ozbiljna i legitimna hrvatska i srpska stranka s njim nije htjela ni kavu popiti, a kamoli ozbiljno razgovarati o uspostavi državne vlast. Sve skupa neozbiljno i bijedno.

(dnevnik.ba)