JEDAN MINISTAR PROTIV Neizvjesno hoće li Palestincima biti dopušten ulazak u BiH

Vijeće ministara BiH 2023
Ilustracija/Vijeće ministara BiH

I dalje je neizvjesno hoće li državljanima Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine biti dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Glasanje na telefonskoj sjednici Vijeća ministara odgođeno je za 20.30 sati, saznaje N1, a na zahtjev jednog od ministara iz srpskog naroda.

Kako saznaje N1, konačno glasanje je ponovo prolongirano zbog određenih protivljenja u redovima ministara srpskog naroda.

Podsjetimo, danas je zakazana izvanredna telefonska sjednica Vijeća ministara sa samo jednom točkom dnevnog reda – Odluka u vezi s dopuštanjem da državljani Palestine koji su srodnici državljana Bosne i Hercegovine uđu u državu.

Oni su evakuirani iz Gaze i već tri dana borave u Kairu, što je maksimalan broj dana koji i mogu provesti tamo, odnosno 72 sata. Vijeće ministara je tek danas sazvalo sjednicu da odluče hoće li srodnicima državljana BiH dopustiti ulazak ili ne.

Veleposlanik Sabit Subašić je za N1 istaknuo kako će probati produžiti rok za boravak državljana BiH i njihovih srodnika u Kairu.