BEZ JAVNOG POZIVA Pogledajte kome je Vijeće ministara podijelilo 3,8 milijuna KM proračunskog novca

vijeće minstara pare
faktor

Krajem prosinca prošle godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je dvije odluke o podjeli oko 3,8 milijuna KM neprofitnim organizacijama iz tekuće rezerve proračuna BiH za 2023. godinu.

Nije nabavljen planirani helikopter

Riječ je o novcu koji je bio rezerviran za nabavku helikoptera za Oružane snage BiH, piše portal Faktor.

S obzirom na to da novac, naravno nije utrošen u namjene kako je to planirano i nije se mogao prenijeti u sljedeću godinu, državni ministri su bez javnog poziva brzinski sačinili spisak kome i koliko novca daju, tvrde novinari ovoga portala.

Udrugama rečeno da naknadno dostave zahtjeve

Prema neslužbenim informacijama Faktora, dogovoreno je da svi kojima je dodijeljen novac, udruge, klubovi…, naknadno dostave zahtjeve jer javni poziv za dodjelu sredstava iz proračuna nikada uopće nije ni objavljen.

Samo letimičnim pregledom odluka, bez temeljitije analize, vidljivo je da su neke udruge ili klubovi koji djeluju lokalno dobili više ili isto novca nego institucije od značaja za državu. Tako su državni ministri spojili ugodno s korisnim, te novcem iz rezerve izdašno počastili "svoje udruge i klubove".

Što je odlučilo Vijeće ministara 28. prosinca?

U zaglavlju obje odluke navedeno je da su usvojene na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 28. prosinca. Ali kada se na službenoj web stranici pogleda, nema informacija.

vijeće minstara pare

Tog dana jeste održana vanredna sjednica, ali jedina odluka koja je usvojena jeste ona o dodjeli 180.000 KM za sudjelovanje Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu. Zanimljivo je recimo da je Udruga dramskih i filmskih umjetnika "Jure i Mate", bez navođenja iz kojeg je grada, dobila 60.000 KM.

Youtuberi, klub Lane Pudar, vinogradari i vatrogasci na istoj listi 

Kada se na Googleu pokuša doći do podataka o njima, jedino što se može naći jeste YouTube kanal "Jure i Mate". Inače, radi se o mladim YouTuberima iz Livna, sasvim slučajno rodnog grada predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

vijeće minstara pare

Što se Hercegovine tiče, i tu ima nekih klubova i udruga koje nisu pretjerano aktivne, no ipak su izdašno nagrađene.

GSS Ljubuški dobio je 10.000 KM, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jare dobilo je 5000 KM, KVS Orka Lane Pudar 100.000 KM, Udruga Bijeli brijeg iz Mostara 40.000 KM, OKC Abrašević 50.000 KM, Udruga za promociju Hercegovine Elpida 25.000 KM, Udruga Hercegovine Mostar 30.000 jednako kao i Simofnijski orkestar Mostar. Udruga vinogradara i vinara Ljubuški dobila je 30.000 a mostarska Judo škola 40.000 KM.

vijeće minstara pare

Karate klub Široki dobio je 15.000, mostarska udruga Zanart 5.000, isto kao i MC Pavarotti i Rock škola Mostar. Udruga MOBA iz Mostara dobila je 30.000 maraka proračunskog novca, a rukometni klub Grude 40.000. Udruga za kulturni razvoj Općine Neum imat će 20.000 KM na raspolaganju za projekte, stradalnici iz Grabovice 35.000, a enolozi iz Udruge Blaž Međugorje 25.000. 

Sve projekte koji su dobili novac iz državnog proračuna možete vidjeti na fotografijama u galeriji.