Barbarić: Dragan Čović je u ključnom trenutku napustio Hercegovinu kao baba koja se češlja dok selo gori

15.07.2019

Hrvatski narodni sabor (HNS) sata ostao je bez četiri članice. Ovu organizaciju napustili su HNL, Hrvatska republikanska stranka, Čapljinska neovisna lista i Hrast.

Predsjednik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast Pero Barbarić- Pepi uputio je otvoreno pismo u kojem je objasnio razloge napuštanja HNS-a.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"U svim dosadašnjim javnim istupima po pitanju HNS – a, Hrast je uvijek imao jasan i nedvojben stav da je dobro da Hrvati imaju jednu krovnu organizaciju gdje će se okupiti svi politički, kulturni, duhovni i gospodarski kapaciteti, koji će znati domišljato i učinkovito oblikovati glavne strateške smjernice političkog djelovanja hrvatskog naroda u BiH, vodeći se pritom pravednim načelom; „svoje ne daj, tuđe poštuj“.

Iako je mnogo puta od osnivanja do danas, HNS bio toliko nedosljedan i kontradiktoran, te je služio HDZ-u BiH za skrivanje od odgovornosti i manipulaciju, Hrast je htio još jednom dati povjerenje i vjeru da HNS unatoč svemu može i treba uspjeti u ulozi koja mu je namijenjena. Osobno sam više puta na sjednicama Predsjedništva rekao predsjedniku HNS- a, dr. Draganu Čoviću, da je na njemu ogromna odgovornost za rad i učinak HNS – a jer smo ga zadužili povjerenjem koje smo mu dali i da ovaj put mora pokazati iskrenost i dobronamjernost, te znati zadržati snagu HNS –a koju on potencijalno ima, jer u protivnom popravnog neće biti.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/politika/covic-kaze-da-se-ne-osjeca-odgovornim-za-poslovanje-aluminija-166264#news_view

Dogovorili smo se da ćemo rješavati sve one bespotrebne probleme koje smo zbog politikanstva stvorili sami sebi unutar hrvatskog korpusa. Zatim je došao prvi test u obliku pravednog zahtjeva HVIDRA-e Čapljina da joj se nakon 3 godine vrate zakonom zajamčena prava koja im je načelnik Općine, Smiljan Vidić (HDZ BiH) samovoljno ukinuo. Nekoliko puta je ova točka bila na Predsjedništvu HNS-a, gdje je predsjednik Čović obećao riješiti ovaj problem koji je nesavjesni Vidić napravio najčasnijem i najranjivijem dijelu braniteljske populacije. Molio sam svaki put predsjednika Čovića da, ako ovakve stvari bude rješavao (a može ako hoće) da će još više zadobiti naše povjerenje i učvrstiti HNS u svojoj misiji. Upravo je ovo točka na kojoj smo ozbiljno počeli razmišljati o našem izlasku iz HNS-a , jer smo vidjeli da unatoč tolikim obećanjima i apelima za rješavanja ovog pravednog zahtjeva HVIDRA-e Čapljina, jednostavno se ne želi riješiti ovaj problem, pravdajući se nekakvim maglovitim izlikama… Ono što nas je definitivno natjeralo na odluku izlaska Hrasta iz HNS-a svakako je i nedosljedno i politikantsko povlačenje ustavne apelacije od strane Borjane Krišto.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/politika/hrs-i-cns-zamrzavaju-svoj-status-unutar-hns-a-do-nekih-novih-ljudi-do-nekih-novih-vremena-166254#news_view

Zatim neodgovorno ponašanje Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a koje je odbilo sazvati hitnu sjednicu na temu situacije u Aluminiju unatoč zahtjevima članova GV…, i u najmanju ruku čudnog i nespretnog ponašanja predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića koji je u ključnom trenutku napustio Hercegovinu kao baba koja se češlja dok selo gori. Shvatili smo da je HDZ-BiH, umjesto ponuđene istinske potpore HNS-u, u ovom kritičnom trenutku hrvatskog naroda, to razumio kao priliku da kroz HNS, pokuša dodatno eutanazirati one političke stranke koje još nije eutanazirao metodom mrkve i batine i da namjerava nastaviti sa dosadašnjom praksom nedosljednosti i manipulacije. Nažalost, HDZ-BiH koji jedini ima stvarnu moć unutar HNS-a jednostavno ne želi biti autentičan i dosljedan iz nama nerazumljivih razloga, oni žele koristiti HNS kao paravan za skrivanje i pokušavaju stvarnu odgovornost HDZ-a BiH za sudbinu hrvatskog naroda prenijeti na HNS. Smatramo da je HDZ-BiH dosad dobivao povjerenje naroda, doduše to povjerenje je utjerivao raznim metodama kupovine i ucjene glasača, ali pravno ga je ipak dobio. Zato smatramo da je pravedno i da snosi sam odgovornost koju ima kad već nije htio iskoristiti posljednju priliku koju smo mu bjanko na HNS-u dali.

Neka nitko ne pomisli da imam nešto osobno protiv predsjednika Dragana Čovića, ali imam itekako protiv politike koju vodi i koja je izgubivši u miru poziciju hrvatskog naroda u BiH, za koju smo se mi ratnici krvavo izborili u ratu, dovela u pitanje opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Svima koji se slažu sa ovakvom politikom koju vodi HNS i žele je i dalje podržavati želimo sve najbolje, a one koji dijele ova naša razmišljanja i stavove pozivamo da ne budu smokvin list HNS-a zbog lista raštike i da nas slijede u drugačijim pogledima na politička rješenja za opstojnost Hrvata u BiH koja neće sve naše resurse ulagati u represivni aparat koji guši i ucjenjuje sve naše stvaralačke snage", navodi se u pismu Barbarića.

loading...