Unatoč slaboj prodaji, cijene nekretnina u Mostaru i dalje ne padaju

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, gradsko vijeće, statut, duhan, Mostar, Mostar, djeca, djeca sa posebnim potrebama, danijel vidović, Mostar, gradsko vijeće, izbori, Mostar, statut, Ljubo Bešlić, Veselin Gatalo, policija, Mario Šulenta, nekretnine, stanovi, ZZO HNŽ, rasvjeta, javna rasvjeta, Radmila Komadina, Mormonska crkva, Gradska uprava Mostara, Mostarski proračun, Miljenko Zovko, Ljubo Bešlić, dijeta, hrana i piće, debljina, obitelji, siromaštvo, siromašni, grijanje, mostar bus, škole, Grad Mostar, Mostar, gradsko vijeće, Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, Federacija BIH, nekretnine, nekretnine stanova u mostaru, promet nekretninama, Policijski dužnosnici, prosvjed, Rudnik, Mostar, Mostar, javni WC, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, stanovi, Mostar, iznajmljivanje, Mostar, potpisivanje peticije, peticija, Mostar, Udruga Vrisak, peticija, Silente, Udruga Vrisak, Udruga građana Vrisak , koncert, Mostar, tumor, Mostar, stanovi

Iako je više nego očito da zainteresiranih kupaca nema i logičan slijed bi bilo da se nešto promijeni, cijene stanova i kuća, ali i zemljišta ne padaju već određeno vrijeme.

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list

Tako je većini građana u Mostaru, a i u cjeloj BiH. nemoguća misija postati vlasnikom nekretnine, posebice kad su u pitanju mladi ljudi koji zasnivaju obitelj. Tako da je postati vlasnikom stana u vrtjeme teške financijske krize za većinu građana Mostara i dalje prevelik financijski zalogaj.

Potrebna novogradnja

Srednji stalež je daleko malobrojni nego što bi trebao biti, a i banke još uvijek nisu učinile dovoljno kako bi stambene kredite učinile pristupačnijima. Naime, zasigurno bi se prodavalo mnogo više stanova kada bi banke imale povoljnije uvjete kreditiranja. ŽNo, o tomu još uvijek nema riječi, tako da samo oni s dubljim džepom, čije su plaće dvostruko veće od prosječne, imaju mogućnosti kreditiranja, mogu razmišljati o kupnji nekretnine, bilo da je riječ o kući, stanju, zemljištu ili, pak, kupnji poslovnog prostora za pokretanje vlastitog biznisa, no isti u spomenutom gradu i nisu mnogobrojni.

No, ni oni s boljim standardom življenja nisu zadovoljni s činjenicom da za dvosoban stan u središnjem dijelu grada moraju izdvojiti više od 100 tisuća maraka.
Sve to potvrđuje činjenicu da su cijene neprihvatljive i da će teško doći do značajnog pada istih.

Prema riječima vlasnika agencije za nekretnine "Realestate" Miroslava Sokorila, jedini način da dođe do značajnog pada cijena jest taj da se istovremeno počnu graditi novi stanovi.

- U Sarajevu je cijena nekretnina jako pala, a moje mišljenje je da je do toga došlo jer se cijena novih stanova mnogo smanjila, pa su vlasnici starogradnje prisiljeni prodavati stanove po dosta niskim cijenama. Ali budući da u Mostaru nema mnogo novih stanova, ništa se ne gradi, ni cijene ne opadaju. Novogradnja je jedini način snižavanja cijena, jer cijena novogradnje uvijek diktira cijenu polovnog stana, tvrdi Sokorilo.

Posebno ističe da kada bi u Mostaru bilo na ponudi 200 novih stanova, odmah bi cijena stanogradnje pala, kako bi se prilagodila toj cijeni.

Dodao je i to kako u Ulici Stjepana Radića imaju dva stana koja više ni ne pokušava prodati, jer vlasnici ne žele spuste cijenu, traže 1000 eura po kvadratu, a iste je po toj cijeni nemoguće prodati. Sve to govori koliko vlasnici nemaju namjeru posustati, dok ih novogradnja ne primora.

Lokacija upitna

Gledajući oglasnike i agencije s nekretninama u Mostaru, na prodaju ima raznih stanova .Tako se novosagrađeni stanovi u Mostaru mogu naći po cijeni od 1900 do 2300 maraka po metru četvornom, dok je stara gradnja još uvijek od 1200 do 1700 maraka, pa čak i naviše, sve ovisno o lokaciji. Manji stanovi se brže se i lakše prodaju od onih veće kvadrature.