OLAKŠICA I DO 20 TISUĆA MARAKA Hoće li biti ukinut PDV pri kupovini prve nekretnine?

Trebinje stanovi
Z. Lojpur

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za povrat PDV-a pri kupovini prve nekretnine. Ušteda o tom osnovu iznosila bi najmanje 20 tisuća konvertibilnih maraka. Čeka se stav Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, piše BHRT.

Mogu li građani očekivati i realizaciju ove inicijative?

Rješavanje stambenog pitanja. O tome razmišlja i Vladan Gačić. Cijene stanova su, kaže, izuzetno visoke. Pomoć u vidu oslobađanja PDV-a bila bi od velike pomoći.

"Prvo što sam pomislio je da je to jedna jako dobra ideja i pozdravljam to. Nadam se da će se realizirati jer to je ušteda, pa sigurno od 20.000 KM pa nadalje, a to nije mala cifra. Svaki građanin će se složiti s tim", ističe Gačić.

Provjera ispunjenosti uvjeta

Hoće li se s ovom inicijativom složiti entitetska ministarstva financija koja bi u tom slučaju izgubila više desetina milijuna maraka iz proračuna - odgovora nema. Rečeno je za BHRT da će stav biti poznat na sjednici Upravnog odbora Uprave za neizrevno oporezivanje BiH i da se do tada neće izjašnjavati.

Jasni su u Upravi za neizravnooporezivanje BiH. Neizvodivo je da Uprava vraća novac fizičkim osobama i da provjerava ispunjenost uvjeta za te fizičke osobe koje bi tražile povrat PDV-a po osnovu kupovine prve nekretnine.

"Mi smo mišljenja da Uprava za neizravno oporezivanje BiH treba prikupiti sve prihode, takve prihode doznačavamo u najvećoj mjeri entitetskim vladama, a entitetske vlade ukoliko žele subvencionirati tako nešto, mogu izvršiti povrat PDV-a onim osobama za koje utvrde da imaju pravo povrata, između ostalog, i na tako nešto", navodi glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

Prost sustav

O tom pitanju trebali bi se svi složiti, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Tako bi se zaštitila radna snaga i osigurao ostanak u Bosni i Hercegovini.

"To je vrlo prost sustav, ali očigledno da neće nitko da pojednostavi operaciju i da se na taj način sačuvaju radnici jer ono što je suština, a to nitko neće da kaže, da radnici koji ne mogu riješiti stambeno pitanje, a mladi su i potentni u tom smislu, onda odlaze u inozemstvo", naglašava Pavlović.

Podsjetimo, prijedlog podrazumijeva povrat PDV-a koji se odnosi na kupovinu 40 kvadrata stambenog prostora i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva.