SVI ZA STOLOM OKO MOSTARA? SDA se vratio u rov, traži se rješenje bez njih?

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
...kada i u drugim gradovima i općinama u BiH, te je stoga posljednjih dana zatraženo da se u Mostaru za jednim stolom okupe predstavnici svih političkih stranaka koje participiraju u Parlamentu BiH.

Ideju je pokušao u djelo provesti mostarski HDZ koji je već u utorak na sastanku htio okupiti sve stranke, odnosno uz SDA i SBB i SDP, DF i Koordinaciju srpskih udruženja.

Međutim, kako doznajemo od izvora bliskih HDZ-u, iz SDA su to rezolutno odbili. SDA inzistira da se razgovori vode isključivo na relaciji SDA - HDZ. Uz to, tvrdi isti izvor, SDA se vratila na svoje ranije pozicije i stavove da se Mostar uredi u dvije općine i da se donese Zakon o Gradu Mostaru.

Neslaganja

Posljednji sastanak mostarskih odbora SDA i SBB-a s jedne, te HDZ-a s druge strane koji je održan u petak bio je jako neugodan. Na sastanku je došlo i do neslaganja između SDA i SBB-a, jer se SDA vratila na svoje pozicije unatoč činjenici da su sa SBB-om usuglasili zajednički prijedlog za Mostar. Taj prijedlog u međuvremenu nije dobio potrebnu podršku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kao ni prijedlozi HDZ-a BiH i SDP-a i DF-a.

SDA je prije dvadesetak dana iznenada bila odustala od svojih stavova i zajedno s SBB-om usuglasila prijedlog za Mostar koji se temeljio na prijedlogu Centra za mir i multietničku suradnju Safeta Oručevića. Mislilo se da je SDA time definitivno odustala od podjele grada na općine.

Nove kombinacije

Isti izvor navodi kako HDZ sada razmatra i opciju da se, ukoliko SDA ostane zakovan u svojim stavovima, pokuša doći do rješenja za Mostar i mimo njih. Ukoliko bi do zajedničkog rješenja mogli doći HDZ, SBB, DF i Koordinacija Srba, imali bi dovoljno ruku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH da izglasaju izmjene izbornog zakona u dijelu za Grad Mostar.

Interesantno je i to da je u HDZ -u navodno prvobitni zajednički prijedlog SDP-a i DF-a ocijenjen kao dobra osnova za razgovore.

SDP i DF predložili su rješenje za Mostar koje je bazirano na tri principa- jedinstven Mostar, tri multietničke izborne jedinice koje prelaze Neretvu i institucionalna zaštita svih naroda koji žive u Mostaru. Predloženo je i uvođenje funkcije dogradonačelnika, te zadržane minimalne i maksimalne kvote u Gradskom vijeću.

Treba podsjetiti i da je HDZ Mostar vezao i za rješavanje drugih krupnih pitanja poput izborne jedinice, odnosno izbora hrvatskog člana Predsjedništva. Nasuprot toga SDA nije raspoložena za pakete, a i međunarodna zajednica je inzistirala da se Mostar rješava kao jedinstveno pitanje.

Iako teoretske šanse još postoje da se izbori u Mostaru održe 2. listopada kada i u drugim općinama i gradovima u BiH, najrealnija procjena je da se to neće dogoditi.

Dnevni list