Što će biti s Uborkom? Gdje sa smećem iz Mostara?

uborak, Mostar, opasni medicinski otpad, uborak, odlaganje otpada, Grad Mostar

Situacija oko mostarske Deponije i ekološkim problemima u cijelom gradu ponovo se komplicira s neizvjesnim ishodom nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma svojim aktom od 11.9.2019. donijelo Rješenje o odbacivanju izdavanja Okolišne dozvole za JP Deponija d.o.o Mostar, piše Dnevni list.

Iako je rezervirani prostor za rad deponije cca 26 hektara, a korisni prostor za rad cca 12 hektara ovo ministarstvo tumači kako se prethodno izdane dvije Okolišne dozvole od strane ovog istog ministarstva (08.06.2009. prva i 17.09. 2014. druga ) odnose samo na prostor od cca 2,1 hektara. Navedeno ministarstvo ističe da se dio građana naselja koji je u proteklom razdoblju izgradio stambene objekte neposredno uz regionalnu deponiju otpada žali na neugodne mirise i mnoštvo ptica koje kruže oko deponije. Oni su početkom lipnja izvršili blokadu rada JP Deponije, nakon čega su se izvršile brojne inspekcije, od kojih su neke pronašle određene nedostatke i poduzele odgovarajuće mjere prema Zakonu o prekršajnom postupku. Ovakvo tumačenje cijelog slučaja oko ‘Uborka’ od strane FMOIT-a i odbacivanje zahtjeva za izdavanjem okolišne dozvole izazvalo je negodovanje od strane dijela stručne javnosti, Gradske uprave Mostara, ali i dijela građana Mostara. U međuvremenu federalni zastupnik Ahmed Džubur uputio je pismo javnosti i gradonačelniku Ljubi Bešliću u kojem navodi kako će 24. i 25. rujna biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se raspravljati o deponiji Uborak. Džubur ističe kako je na taj način problem deponije Uborak definiran kao jedan od gorućih u Federaciji BiH, te kako je poziv za dolazak na sjednicu dobio i gradonačelnik Bešlić.

Potrošene velike svote novca

Neki stručnjaci smatraju da je sasvim nelogično da se rezervirani prostor od cca 12 hektara od strane FMOIT ne smatra dijelom JP Deponija te ističu da je sav prostor unutar ograde poduzeća je „deponija“.

– JP Deponija je dostavila Zahtjev za obnovu Okolišne dozvole (cca 300 stranica s prilozima) u kojima je detaljno opisan rad JP Deponija. Potrošene su velike svote novca da se uradi traženi konstantni višegodišnji monitoring voda, tla, buke itd., od strane akreditirane i ovlaštene ustanove i utvrđeno je da sa ukupnog prostora „deponije“ nema nedozvoljenog djelovanja na sastavnice okoliša – stoji u komentaru stručnjaka za okoliš kojeg je objavio portal hms.ba

Dodaje da FMOIT sada od JP Deponije traži da uradi Studiju o utjecaju na okoliš za postojeće postrojenje.
– Ta studija će za JP Deponiju predstavljati ogroman nepotrebni trošak, a u suštini neće donijeti nikakve nove podatke: svi potrebni podaci o monitoringu okoliša su već urađeni u priloženi u sklopu Zahtjeva, sve potrebne mjere zaštite okoliša su isto tako predložene u sklopu Zahtjeva itd. Može se sasvim sigurno reći da bi se SUO, čiju izradu traži ministarstvo, 99 % sastojala od podataka koji se već nalazi u predanom Zahtjevu. Osim toga izrada i ocjena jedne takve SUO bi trajala mjesecima – istaknuo je neimenovani stručnjak za portal hms.ba. Dodaje da bi naloženu izradu Studije o utjecaju na okoliš trebalo raditi ukoliko bi JP Deponija „izašla“ iz rezerviranog prostora od 12 hektara, što sada nije slučaj.
– Svi elementi potrebni za sigurno, sanitarno odlaganje komunalnog otpada nalaze se u rezerviranih 12 hektara – navodi se.

Stari zapisnici
U primjedbi na odbacivanje Zahtjeva za izdavanje Okolišne dozvole istaknuto je da je JP Deponija doo Mostar regionalna sanitarna deponija otpada na koju se odlaže komunalni otpad populacije od cca 200.000 stanovnika (Mostar, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje).

Kao argument navedeno je da JP Deponija d.o.o Mostar stalno poboljšava svoj način rada, a kao jedina alternativa odlaganja komunalnog otpada je odlaganje na divlje deponije otpada.

Također se tvrdi da se cijelo Rješenje koje je donijelo FMOIT poziva se na stare inspekcijske zapisnike. Tvrdi se da su sve te stare primjedbe riješene, što se može vidjeti iz Zapisnika o inspekcijskom nadzoru od 11.9.2019. u kojem nema primjedbi na rad JP Deponije d.o.o Mostar, odnosno iz njega se može pročitati da su primjedbe iz prethodnog Zapisnika o inspekciji uspješno otklonjene. Gotovo istovremeno, Grad Mostar je objavio cijeli historijat nastanka i rada deponije Uborak sa mnoštvom stručnih podataka i sa slijedom poduzetih radnji, a gradonačelnik Bešlić optužio mještane zbog njihovih nelegalno izgrađenih objekata u blizini ovog regionalnog odlagališta otpada.

Novi prosvjedi

No, građane koji već mjesecima prosvjeduju i traže zatvaranje Uborka primjedbe na sporno Rješenje previše ne zanima jer sada imaju papir u rukama kojim im nadležno federalno ministarstvo faktički odobrava takav zahtjev. Građani traže da se postupi po tom rješenju i najavljuju nove prosvjede. Nezadovoljni dosadašnjim odnosom nadležnih vlasti prema problemu odlaganja otpada, građani i građanke Mostara u ponedjeljak, 23. rujna, od 17 sati, organiziraju prosvjednu vožnju i mirno okupljanje te apeliraju na nadležne da u što kraćem periodu krenu s nalaženjem nove lokacije za deponiju i odlaganje otpada na zakonom propisan način.

– Prosvjednom vožnjom i mirnim okupljanjem građana nastavljamo svoju časnu i poštenu borbu za normalan i dostojanstven život. Podsjećamo javnost da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo Zahtjev deponije za produženjem okolinske dozvole i povodom toga organiziramo ovu vožnju i mirno okupljanje. U skladu s potpisanim Sporazumom apeliramo na nadležne da u što kraćem periodu krenu s nalaženjem nove lokacije za deponiju i odlaganje otpada na zakonom propisan način. Okupljanje onih koji žele učestvovati u prosvjednoj vožnji je 23. 9. s početkom od 17:00 sati ispred deponije (ruta vožnje: deponija-Livač-Potoci-magistralni put – Šehovina – Luka – Titova ulica – Musala – Centar – novi most-Sutina – Vrapčići – deponija). Okupljanje građana ispred deponije je do 18:30 sati i trajat će do 20:00 sati. Od izuzetne je važnosti da nas bude u što većem broju, jer smo pokazali da jedino ujedinjeni i jedinstveni u časnim i zajedničkim ciljevima možemo nešto postići. Blizu smo cilja, pridružite nam se, Jer nas se tiče – navodi se u pozivu na prosvjed.

Drugi dio građana, pretežito oni koji žive u urbanom dijelu grada strahuju da će zatvaranjem Uborka cijeli Mostar ponovo biti potpuno zagušen smećem, jer je potpuno jasno da ne postoji nikakvo alternativno rješenje niti tko o njemu razmišlja. Zbog toga je za cijeli Mostar, ali i za regiju prevažno odgovoriti, i to brzo, na pitanje: Gdje sa smećem iz Mostara ako se ‘Uborak’ zatvori?