FOTO  Pridružite nam se u nedjeljnim aktivostima na Trimuši, jer bavljenje sportom je jedan od načina prevencije bolesti

Pridružite nam se u nedjeljnim aktivostima na Trimuši, jer bavljenje sportom je jedan od načina prevencije bolesti

U organizaciji Mostar Runnersa, Mostarskog polumaratona i Fitness kluba Fitality, svake nedjelje na mostarskoj Trimuši organizira se "Sunday park run", nastao iz potrebe trkača za još boljim međusobnim druženjem, upoznavanjem, bavljenjem tjelesnom aktivnošću, ali i za boravkom u jednom od najljepših dijelova grada na Neretvi. 

Kako se došlo na jednu ovakvu ideju pitali smo jednog od organizatora Ivana Skaramucu.

-Na ideju smo došli po uzoru na većinu gradova zapada koji organiziraju slične događaje. Sunday park run  je kao što se i sami u uvodu kazali, zamišljen iz još veće potrebe trkača za okupljanjem i druženje.

Tko su glavni pokretači cjele priče?

-Pokretači su Mostarski polumaraton, Mostar Runnersi i Fitnes klub Fitality. Za one koji to možda ne znaju organizirano rekreativno trčanje u gradu na Neretvi počelo je od Mostar runnersa. Da me se krivo ne shvati, trčalo se u gradu uvijek, no, to je neka prva neformalna organizacija od koje je je poteklo organizirano trčanje u našem gradu.

Kako ste zadovoljni odazivom građana i trkača?

-Što se tiče odaziva mi pozitivno iznenađeni. Bude do tridesetak trkača. Valja istaknuti kako nam se pridružila i škola trčanja Sanus Motus. Ekipa je podjeljena u nekoliko skupina. Od onih bržih, sporijih, ali i onih koji doslovno žele samo šetati i uživati. Uglavnom, dobro se rasporedimo tako da svatko bude zadovoljan. Uz to svatko od nas donese malo voća, povrća, i sokova. Djevojke se potrude napraviti neke kolače, da se nakon trčanja malo okrijepimo. Jednostavno, jedno lagano i lijepo druženje, kaže Skaramuca za Hercegovina.info.

No, uz samo trčanje krenulo se i s čišćenjem Trimuše koja je bila u dosta zapuštenom stanju.

-Čišćenje se do sada održavalo svaki utorak u 16 sati, ali s obzirom da je dan skratio, odlučivat ćemo o tome ovisno vremenu. Sve informacije možete pratiti na Facebook stranici Zajedno za Trimušu.

Kako ste se odlučili na akciju čišćenja Trimuše?

-Naš Đemo (Đemal Kasumović) u osmom mjesecu je krenuo s čišćenjem. Gledajući njega to nam se učinila kao vrlo zanimljiva priča. Trimuša je jedno savršeno mjesto, koje imamo u samom centru grada, a nikako joj se nije dao pravi značaj do sada. Đemo je tu bio pokretač cijele akcije, a i nama je Trimuša rak rana koliko je zapuštena. Predvođeni s njim mnogi su se uključili u akcije čišćenja. Tko je god u gradu imao ekološke osvještenosti dao je ruke. Trimuša je velika, ali idemo malo po malo, vidi se značajan napredak. Zima će nas u tome malo usporiti, ali sve dok je u cijelosti ne očistimo.

Bavljenje sportom je jedan od načina prevencije bolesti.

-Na zapadu se jako puno ulaže u rekreaciju. Od zdravstvenih organizacija do kompanija, jer bavljenje sportom jedan je od načina prevencije bolesti. Pozivam ovim putem sve građane da nam se pridruže u nedjeljnim aktivnostima, svake nedjelje kada je lijepo vrijeme na parkingu Trimuše u 9 sati. Kada vrijeme bude lošije tražiti ćemo alternativna rješenja za naše druženje i kako provesti dan u tijelesnoj aktivnosti. Sve informacije možete pratiti na Facebook stranici Mostar Runners, kazao je za Hercegovina.info Ivan Skaramuca.