Oznake na mostarskim fakultetima uskoro i na Brailleovom pismu

Filozofski fakultet, senat sveučilišta, sjednica

Senat Sveučilišta u Mostaru održao je svoju 36. sjednicu na Akademiji likovnih umjetnosti, a u okviru Dana Sveučilišta.

Važna odluka odnosi se na postavljanje oznaka na Brailleovom pismu na ustrojbene jedinice Sveučilišta u Mostaru.

Inicijativu je pokrenuo Ured za podršku studentima s invaliditetom SUM-a, odnosno Martina Litanj, studentica edukacijske rehabilitacije na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti.

Oznake su važne zbog toga što njihov nedostatak može uvelike utjecati na odluku o upisu na fakultete kod mladih koji Braillevo pismo koriste kao primarni mediji u komunikaciji pa tako i u obrazovanju.

Postavljanjem oznaka ostvaruje se njihovo pravo na pristup informacijama u odgovarajućem obliku, olakšava im se orijentacija i kretanje u prostorijama fakulteta, povećava se stupanj njihove samostalnosti te se primjenom oznaka pozitivno djeluje na svijest opće populacije, o Braillevom pismu, a time se ujedno smanjuje osjećaj različitosti kod pojedinaca koji ga koriste kao primaran mediji.

Slijedom toga osnovano je povjerenstvo koje će brinuti o provedbi ove odluke.

Pored redovitih točaka dnevnog reda, jedan od zaključaka jest da se sjednice Senata broje u kontinuitetu što bi značilo da će predstojeća, svečana sjednica Senata 12. prosinca, biti 355. sjednica Senata od 1992. godine.

Dosadašnja praksa je bila da se promjenom vodstva, sjednice broje ispočetka, a ovom odlukom se osigurava kontinuitet i stvara tradicija Sveučilišta u Mostaru.

Na sjednici je za voditelja vijeća professora emeritusa, utemeljenoga na prethodnoj sjednici Senata, imenovan akademik Jakov Pehar.