NOVA ODGODA Ništa od sutrašnje Vlade HNŽ, SDA gura silom NES u vlast

Skupština HNŽ

Odgođena je prva izvanredna sjednica Skupštine HNŽ zakazana za ponedjeljak, 23. 10. 2023. godine, na kojoj je trebala biti potvrđena nova vlada. Također se odgađa i planirano obraćanje medijima zakazano za isti dan u 08:45 sati. Do odgode dolazi, saznaje Hercegovina.info, zbog prijedloga SDA da ministar pravosuđa bude član NES-a, čemu se SDP žestoko protivio.

Sjednica je već jednom bila planirana za četvrtak, no i o otkazivanju iste zastupnici su dobili obavijest SMS-om.

Iz SDPa se prvi oglasili

Županijski odbor SDP BiH HNŽ poslao je priopćenje kojim izražava žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine HNŽ.

''S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička stranka uložili na uspostavu Vlade HNŽ razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana Izvanredna sjednica Skupštine HNŽ. 

Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNŽ.  Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNŽ bude zastupljen i NES'', priopćeno je iz SDP-a.

''Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP,  pa nam je neprihvatljiv zahtjev SDA da taj resor ponudi NES-u'', kažu iz SDP-a.

''U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na osobne animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima našeg kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu. 

Većina postoji i bez NES-a, vraća li Bakir dugove Ogreševiću?

NES HNŽ se ne uklapa u programske ciljeve koje smo proklamirali sporazumom, a pogotovo se ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo'', ističu.

''Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom na to da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu. 

SDP BiH ostaje dosljedan programskim principima i sporazumu kojeg smo usuglasili sa SDA i HDZ BiH, u interesu građana našeg kantona i države Bosne i Hercegovine'', zaključuju iz SDP-a.

Simptomatično je da je lider NES-a Nermin Ogrešević izjavio dan-dva prije zakazane skupštine da će njegova stranka participirati u vlasti u HNŽ-u iako to nitko do tada nije pretpostavljao niti znao. 

"Kada je u pitanju formiranje Vlade HNŽ, prije svega je potrebno što više ubrzati taj proces i privesti kraju ovu agoniju kroz koju prolaze građani. Na osnovu dosadašnjih pregovora i dogovora s našim političkim partnerima, očekujem da se Vlada HNŽ uskoro formira i da u njoj participira i Narodni evropski savez BiH.

Naša uloga u kompliciranim političkim odnosima u HNŽ može biti od krucijalnog značaja, posebno s obzirom na činjenicu da je NES BiH pokazao principijelnost i državotvornost, koje prvenstveno podrazumijevaju nepopuštanje politikama koja derogiraju ingerencije i interese države Bosne i Hercegovine", kazao je Nermin Ogrešević za Patriju.

Zašto je NES nepoželjan partner?

Sve su pozicije ministara dogovorene, osim ministra pravosuđa. Po nacionalnoj kvoti taj ministar treba biti izabran iz srpskog naroda, a prema dogovoru SDP i SDA, trebali su ga birati zajednički.

Podsjetimo, NES, kojeg u Mostaru vodi Anel Kljako je kao politički subjekt za vrijeme izbora u Mostaru bio pod brojnim optužbama za krađu glasova.

Središnje izborno povjerenstvo BiH poslalo je Tužiteljstvu HNŽ dokaze i prijavilo izborne krađe, no Tužiteljstvo HNŽ donijelo je odluku o neprovođenju istrage.

Kao kandidat kojeg je SDA predložila spominje se Aleksandar Pikula, mostarski ekonomist.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.