Otvoren 14. Međunarodni sajam gospodarstva "Mostar - 2011".

Tijekom ceremonije otvorenja Kosor je pozdravila sve nazočne istaknuvši svoje zadovoljstvo i čast zbog otvaranja važnog gospodarskog sajma.

"Ovo vrijeme u politici i u gospodarstvu traži odlučne i hrabre ljude, te odlučne i hrabre poteze. Vjerujem kako će ovo biti zaista sjedište dobrih gospodarskih odluka, kako će se ovdje donijeti puno odluka koje će imati utjecaj na gospodarstvo BiH, ali svakako i na suradnju između naše dvije zemlje u jačanju gospodarskih odnosa", kazala je Kosor.

Govoreći o završetku pregovora RH koji su vezani za ulazak u EU, Kosor je kazala kako vjeruje kako će do kraja lipnja ove godine biti završeni pregovori, te kako će nakon toga RH vrlo brzo postati 28 članica EU.

Kada je riječ o gospodarskoj suradnju RH i BiH, Kosor je istaknula kako je BiH najznačajniji partner Hrvatskoj u gospodarskom smislu između zemalja jugoistočne Europe, te kako je nakon krizne 2009. god. u 2010. god zabilježeno povećanje robne razmjene od devet posto, a u prva dva mjeseca ove godine optimistični su podatci o bilateralnoj suradnji dvije zemlje.

Po njenim riječima mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa između BiH i RH, RH vidi u telekomunikacijama, graditeljskoj, prehrambenoj, farmaceutskoj, elektrotehničkoj industriji, te u proizvodnji i preradi aluminija.

"RH nije samo susjed BiH već i iskreni prijatelj. Stabilnost i prosperitet BiH vidimo kao i naš interes. Želim i ovdje u Mostaru naglasiti kako je temeljni preduvjet dugoročne stabilnosti BiH politički konsenzus na svim razinama vlasti, te osiguranje stalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH", kazala je Kosor.

U svome govoru ona je pozvala na stalan dijalog i traženje rješenja koji su u interesu BiH, svih njenih konstitutivnih naroda i građana.

"Očekujemo od svih političkih čimbenika BiH da osiguraju i zaštite ustavni položaj i institucijalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Kao članica euroatlantske zajednica RH je spremna zajedno s faktorima međunarodne zajednice pomoći u traženju pravog rješenja. Podsjećam, još jedanput kako smo predsjednik Ivo Josipović i ja posebnim izjavama isticali potporu RH prema euroatlantskom putu BiH", naglasila je Kosor.

Obraćajući se nazočnima direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak istaknula je kako nazočnost velikog broja gostiju iz BiH, regije i širih europskih prostora potvrđuje kako se sajmu u Mostaru pridaje sve veće značenje kao poslovnom gospodarskom ali i opće društvenom događaju.

"Ovogodišnje sajamsko, poslovno, gospodarsko i turističko događanje u Mostaru uz redovite i popratne sadržaje i nastup gospodarskih čimbenika iz različitih gospodarskih grana bit će prožeto održavanjem već tradicionalnih sajamskih pod manifestacija. Riječ je o devetom sajmu vina i vinogradarske opreme, sedmom sajmu knjige i grafičke industrije i trećem sajmu turizma, kao i nizu konferencija, stručnih skupova, foruma promoviranja i tematskih radionica.

Ponosni smo na to što je ovogodišnja sajamska zemlja partner Republika Italija, sedma svjetska gospodarska sila, jedna od šest država utemeljiteljica Europske unije", kazala je Bošnjak.

Tijekom ceremonije otvorenja nazočnima se obratio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je istaknuo kako unatoč gospodarskoj krizi i nepovoljnim političkim prilikama u BiH interes za Međunarodni sajam gospodarstva konstantno raste.

"Ukupna gospodarska situacija u našoj zemlji je teška, a ono što je još gore u ovome trenutku je politička kriza u kojoj se nalazimo i koja itekako usložnjava cjelokupnu stanje u državi. Na žalost, oni od kojih najviše očekujemo da nam pruže potporu i od onih koji su tu u misiji da štite ustavne zakone BiH nisu u ovim vremenima pokazali odgovornost niti želju da razumiju posljedice koje će uslijediti.

Vjerujemo kako još kod većine ima razboritosti i savjesti da se stvari vrate u okvire Ustava i pravde, u suprotnom dugoročno ćemo svi imati štetu. Stoga svi trebamo u svom domenu učiniti sve da se ova gospodarska i politička kriza što prije i bezbolnije prevlada. Ovaj sajam je svakako jedan iskorak u tome pravcu", kazao je Bešlić.

Ministar za znanstvena istraživanja talijanske Vlade Giuseppe Pizza u svome govoru je kazao kako je Republika Italija vrlo rado prihvatila ponudu da bude zemlja partner Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2011.

Po njegovim riječima suradnja između svih čimbenika na ekonomskoj i političkoj razini može doprinijeti izlasku iz gospodarske krize koja je nastupila tijekom 2008. i 2009. godine.

"Prošle godine smo počeli izlaziti iz krize. A dokaz za to je porast trgovinske razmjene između Italije i BiH. Prošle godine smo imali više od jedne milijarde eura trgovinske razmjene što znači da se vraćamo na prijašnju razinu.

Italija i BiH moraju zajedno raditi da bi smo prebrodili krizu i još bolje razvili našu suradnju", kazao je Pizza, te je izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja velikog broja poduzeća iz Italije na ovogodišnjem sajmu.

Kada je riječ o gospodarskom napretku BiH, Pizza je kazao kako se veliki napredak bilježi u posljednjih 15 godina, ali kako se tijekom posljednje dvije godine javljaju veliki problemi koje posljednji izbori nisu uspjeli da riješe.

"Italija je kao osnovu svoje politike stavila kompromis, kompromis je ono što je osnova svega kada je politika u pitanju. Kad smo bili u najtežim vremenima uspjeli smo doći do zaključaka koji su bili na dobrobit cijele zemlje, naravno u jednom okviru koji se odnosi na Europu i na NATO, i nadamo se kako će tako biti i u BiH", kazao je Pizza.

Inače, ovogodišnji sajam okupit će predstavnike dvadesetak zemalja iz regije i Europe. Pored poslovnog dijela koji uključuje niz bilateralnih susreta, stručnih skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja, sajam će obilovati i brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima.

Mostarski sajam 2011., kao jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste u regiji, iznova će obogatiti gospodarsku scenu BiH i zemalja-sudionica, te dati novi poticaj za sklapanje novih poslovnih aranžmana i partnerstava.

POTPISAN UGOVOR IZMEĐU ELEKTROPRIVREDE HZ HB I KONČARA

Direktor Elektroprivrede HZ HB Mato Žarić i predsjednik Uprave Končara Darinko Bago potpisali su danas u Mostaru, u okviru Sajma gospodarstva Mostar 2011. Ugovor za revitalizaciju hidroelektrane (HE) Rama u vrijednosti od 17 431 969 eura.

Samom činu potpisivanja nazočilo je izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor i izaslanstvo Vijeća ministara BiH na čelu sa zamjenikom predsjedatelja tog vijeća Draganom Vrankićem.

Tom prigodom Žarić je kazao kako je spomenuti Ugovor dio ukupne investicije za HE Rama vrijedne 39 milijuna eura.

Osim Končara, koji je glavni izvođač radova, u konzorciju je kao izvođač radova i tvrtka "Litostroj Power" iz Ljubljane, a ugovoreni poslovi obuhvaćaju revitalizaciju turbina, generatora i ugradnju monitoringa za agregate.

Žarić je kazao kako bi cijeli projekt trebao biti završen do 2013. godine. Što se tiče financiranja, Zarić ističe kako je ono osigurano kreditnim sredstvima Njemačke KfW banke, Europske investicijske banke, Svjetske banke, te od vlastitih sredstava.

"Od Njemačke KfW banke dobili smo 10 milijuna eura kredita, 7 milijuna grant sredstava, od Vlade Federacije BiH dobili smo 3 milijuna sredstava, uglavnom uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju", kazao je Žarić.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago kazao je kako ne očekuju nekih velikih problema i poteškoća iako se radi o vrlo zahtjevnom poslu.

"Imajući u vidu da su osigurana sredstva od renomiranih banaka, mislim da će ovaj projekt biti proveden na zadovoljstvo i investitora i proizvođača", istaknuo je Bago.

Izrazio je nadu kako će Končar sudjelovati i na projektu reverzibilne hidroelektrane "Vrilo", kao i na projektu obnovljivih izvora vjetroelektrana.

Revitalizacijom HE Rama, koja je u radu od 1968. godine, produljit će se njezin vijek trajanja za slijedećih 25 do 30 godina, povećat će se stupanj iskorištenja te će se smanjiti gubitci primjenom najnovije tehnologije. Također, pogonska spremnost HE Rama podići će se sadašnje snage pojedinog agregata od 90 mva na 100 mva.

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI SPORTSKOG CENTRA

Na Sajmu gospodarstva u Mostaru danas je potpisan ugovor između Grada Mostara, direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra Mostar i "Energoinvesta".

Ugovor su potpisali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra Mostar Edin Prašo, direktor " Energoinvesta" Džemail Vlahovljak i direktor sektora za inženjering te tvrtke Edin Bukvić.
 
 "Drago mi je da smo danas ovdje kako bi konačno završili fazu projektiranja dvorane, koju bismo trebali ugledati do 2013. godine", kazao je direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra Mostar Edin Prašo, dodavši kako je cilj ugovora da se završi projektiranje nazivnog dijela dvorane.
 
 "Ono što je tema ugovara jeste nazivni dio dvorane koji grad odavno očekuje, odnosno već trideset godina", istaknuo je Prašo te napomenuo kako je rok ugovora šest mjeseci.
 
 "Ovim projektom zaokružuje se cjelina projektiranja dvorane. Došli smo da faze da ćemo imati dvoranu europskih kvaliteta i sadržaja, koja će moći odgovoriti svim potrebama moderne dvorane", kazao je Prašo.
 
 


"Današnjim činom dali smo jasno na znanje da se ne projektu izgradnje centra radi kontinuirano i bez prekida i da idemo ka cilju kako smo to i obećavali", istaknuo je gradonačelnik Bešlić.

 

(Fena)