Mostar: Potvrđena optužnica protiv 11 pripadnika HVO-a

Postojavanje postrojba HVO-a.
Postojavanje postrojba HVO-a.
Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golemac.

Optuženi su da su od srpnja 1993. do ožujka 1994. godine sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu u okviru kojeg je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Mostara nezakonito uhapšeno i odvedeno u logor "Vojno", gdje su držani u nehumanim uvjetima.

"Oni su svojim radnjama počinili ili na drugi način pomagali počinjenje različitih oblika fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, te doprinosili jačanju uvjeta u logoru koji su bili brutalni i ponižavajući", navodi se u optužnici.

Iz Tužiteljstva je priopćeno da su svi optuženi bili pripadnici HVO-a, Prve bojne Druge brigade i "Kažnjeničke bojne".

"Cilj je bio zatočenje, zlostavljanje i progon bošnjačkoga civilnoga stanovništva s teritorija planirane hrvatske države Hereg-Bosne", stoji u optužnici.

Stotine muškaraca bošnjačke nacionalnosti iz logora "Heliodrom", prema optužnici, izvođeno je na prisilni rad, a civili su nezakonito zatvarani u logor u mjestu Vojno, gdje su držani u ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće, izloženi tjelesnom i psihičkom zlostavljanju. Znajući kakva je priroda takvog sistema i s namjerom da ga unaprijede, optuženi su, prema navodima Državnog tužilaštva, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s Markom Radićem, Draganom Šunjićem, Damirom Brekalom, Mirkom Vračevićem i drugima, piše Birn.

Sud BiH osudio je Radića na 21 godinu, Šunjića na 16, Brekala na 20, i Vračevića 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Mostara.

Dnevni list