Mostar: Međunacionalne odnose ruši nametnuti Statut, treba ga ukinuti

Tako bi se mogla sažeti posebna analiza koju su radili domaći stručnjaci o Mostaru, a koju su naručile stranke iz zemalja Europske unije.

Kriza zbog presude

- Nova politička kriza u Mostaru nastupila je nakon objave odluke Ustavnog suda BiH kojom se nalaže Parlamentu BiH da promijeni Izborni zakon BiH u djelu kojim se regulira način izbora vijećnika u Gradskom vijeću Mostara. To je dovelo i do odgađanja izbora za Mostar, što je bio svojevrsni presedan, jer su za sve jedinice lokalne samouprave raspisani izbori izuzev Mostara. SDA, kome su puna usta države BiH, prava, odmah se oglasio kako neće provesti te odluke jer su one uperene protiv Bošnjaka u Mostaru - stoji u dijelu spomenute analize u čijem smo posjedu. Dalje se navodi kako ne postoji nijedan razlog da Mostar bude različit od ostalih jedinica lokalne samouprave.

Izjave koje zabrinjavaju

- Nema govora o majorizaciji, tim više što su i nakon odluke Ustavnog suda ostale odredbe o maksimalnoj kvoti, kao i mogućnost pozivanja na vitalni nacionalni interes. To nije slučaj ni u jednoj jedinici lokalne samouprave u BiH - ističe se u analizi. U ovom dokumentu posebno se ističu izjave bošnjačkih vjerskih lidera u Mostaru. Navodi se kako oni svojim izjavama radikaliziraju stanje u Mostaru, te uporno rade na podjeli grada, kao i lažnom predstavljanju kako je Mostar u biti "grad - slučaj". - U blagajskoj tekiji kod Mostara na završnici manifestacije "Dani mevluda i zikra", pred 40.000 ljudi, Seid ef. Smajkić poručio je s govornice kako se odluka Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na promjenu nametnutog Statuta Mostara, neće provesti, te je još jednom ponavljao fraze o "hrvatizaciji" ovoga dijela BiH. Ovakvom retorikom podižu se napetosti u gradu, sluđuju se građani, vjerski događaj se koristiti za novo podizanje napetosti, huškačke govore i zastrašivanje svoga naroda. S druge strane, hrvatski političari i dalje poručuju kako očekuju da se provede odluka Ustavnoga suda BiH u onom obliku kako je napisana - navodi se u dokumentu koji je proslijeđen strankama zemalja EU-a. U tekstu se spominje i stručna skupina koja je trebala riješiti pitanje provedbe odluke Ustavnog suda o promjeni Statuta Mostara, te se naglašava kako je potvrđena teorija koja kaže "ako nešto ne želiš riješiti, onda osnuj povjerenstvo". Zaključuje se kako je i ovaj pokušaj rješenja problema bio samo kupovina vremena koje su bošnjački politički krugovi iskoristili za lobiranje kod međunarodne zajednice za promjenu odluke suda.

Izvor: vecernji.ba