“BIG BROTHER U MOSTARU” Uvodi se videonadzor u cijelom gradu

Navedeni incidenti nemaju veze s Gimnazijom, nego se takve stvari događaju u neposrednoj blizini škole. Riječ je o masovnim tučnjavama koje su djelo huligana i izljeva maloljetničke delikvencije.

Roditelji na razgovoru


- Stvari treba nazvati pravim imenom. Ovdje se radi isključivo o huliganima. Dajemo punu podršku policajcima na razrješavanju svih slučajeva koji se događaju posljednjih dana i učinit ćemo sve da se to više ne događa. Moramo osigurati nužan mir i sigurnost svima, kazao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, najavivši kako neće sjediti skrštenih ruku, nego će poduzeti sve preventivne mjere. Prvo će pozvati roditelje djece koje PU Mostar evidentira i s njima obaviti razgovore.
- Provest ćemo jednu veliku aktivnost u idućem razdoblju u koju će biti uključene  odgojne institucije, Centar za socijalni rad, pedagozi, psiholozi... Poručio bih svima, i roditeljima i djeci, da se uključe i surađuju s policijskom upravom te da prijavljuju stvari, rekao je gradonačelnik Mostara. Bešlić je naveo i da Grad već radi na nacrtu proračuna za iduću godinu u kojemu će osigurati sredstva za videonadzor i takav će sustav biti po cijelome gradu. To se neće praviti samo zbog mogućih sukoba djece, nego i zbog sigurnosnog aspekta građana, imovine i svega ostalog. Zapovjednik Policijske postaje Mostar Hasan Lerić se složio da se radi o huliganima i da svi problemi koji dolaze potječu iz obitelji.
- Ovdje se radi o djeci od 14-15 godina, koji u skupinama dolaze u središnju gradsku zonu i prave probleme. Roditelji ne znaju što oni rade, ni gdje se nalaze. Imali smo čak slučaj da nazovemo roditelja i kažemo mu da je njegovo dijete napadalo i bacalo kamenje bez ikakvog razloga, a roditelj nam to jednostavno negira. Roditelji se trebaju više uključiti, kazao je Lerić, potvrdivši kako incidenti koji su se događali nemaju veze s Gimnazijom. U navedenoj ustanovi tvrde kako dosada od ujedinjenja nisu imali incidenata unutar škole na nacionalnoj osnovi. Ravnatelj Gimnazije Bakir Krpo je naveo da se njihova škola nalazi u fokusu prvenstveno zbog lokacijske prirode, jer su integralni dio Španjolskog trga.  

Tjedan tučnjava


Masovne tučnjave u Mostaru započele su prije šest dana i u sve su se događale u blizini Španjolskog trga, u parku Zrinjevac, dvorištu Gimnazije, te na Rondou.
Prva se dogodila u četvrtak uvečer u parku Zrinjevac. Tada je desetak huligana fizički nasrnulo na dvije osobe koje su šetale parkom. Nanijevši im više udaraca rukama i nogama, skupina huligana se razbježala, a nesretni mladići zadobili su lakše tjelesne ozljede. Dan kasnije, u petak uslijedio je novi obračun. Četvorica mladića s istočne strane grada, obučena u majice s kapuljačama, uletjela su u dvorište iza zgrade mostarske Gimnazije te su bez ikakve najave počela metalnim palicama i kamenjem tući četvoricu učenika, maturanata, hrvatske nacionalnosti. Djeca su završila krvavih glava s posjekotinama na licu. Istu večer uslijedio je novi incident. Skupina od petnaestak osoba je na Lenjinovom šetalištu iz zasjede napala jednu mušku osobu koja se kretala iz smjera Rondoa prema Španjolskom trgu. U blizini se nalazio policajac, koji je priskočio u pomoć mladiću, ali se skupina i na njega zaletjela. Da bi spasio živu glavu, policajac je morao pucati iz vatrenog oružja u zrak. Posljednji napad se dogodio u noći sa subote na nedjelju kada je skupina mladića na Rondou brutalno pretukla dvojicu braće.  

Gimnazija Mostar je najbolja škola u gradu


Gimnazija Mostar nema nikakve veze s incidentima, nastava i cijeli obrazovni proces koji se odvija u ovoj školskoj ustanovi trebali bi poslužiti za primjer ostalima. Tako smatraju roditelji djece, kao i članovi Školskog vijeća s kojima smo jučer razgovarali.
Jasminka Bratić, članica Upravnog odbora škole, koja je do prije dva mjeseca bila i predsjednica u šestogodišnjem mandatu, kaže da škola ima dva nastavna programa na hrvatskom i bosanskom jeziku i potpuno je administrativno ujedinjenja i nema nikakvih problema u radu.
- Ova škola je najkvalitetnije mjesto u gradu gdje se može dobiti obrazovna usluga. To je i njezina prava namjena, kazala je Bratić, navevši kako škola nije zadužena brinuti se o njezinoj sigurnosti iako joj je mnogo stalo da okruženje i grad budu sigurno mjesto življenja te će sa svoje strane učiniti sve da bi tu pripomogla.
Isto mišljenje dijeli i dr. Nives Vidović, predsjednica Školskog odbora Gimnazije i ujedno roditelj učenice 'Stare gimnazije'.
- Jedina 'mana' ove škole jest ta što je smještena na Španjolskom trgu, pa se svi nemili događaji vežu uz školu, a koji nemaju nikakve veze s učenicima škole. Sve što se događa na Španjolskom je i u parku Zrinjevac i Liska ulici, gdje su prisutne tuče, krađe i slično, navela je Vidović, poručivši kako nema nikakvih problema u školi, djeci, djelatnicima, ni planu i programu...
- Gimnazija je uvijek bila i ostala škola s najboljim pedigreom u Mostaru. I prije rata i danas, kazala je Vidović.

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba