Mlinarević je prije prijetnji počastila cijelu 'pripizdinu', što prijetnje ne opravdava, ali izaziva

Martina Mlinarević Sopta
Arhiva/Hercegovina.info

Martina Mlinarević Sopta ponovno se našla u žiži bosanskohercegovačke javnosti. Sarajevo je bodri i podupire kao heroinu, Hercegovinu je debelo razočarala, osobito nakon što je obznanjeno da je Komšić želi za veleposlanicu.

 

Nakon nedavnog otkazivanja njezina nastupa u Čitluku, gdje je očekivano burno reagirala, uslijedio je i val komentara na društvenim mrežama, te je i Društvo novinara BiH pozvalo nadležne organe da „provedu istragu o prijetećim porukama koje spisateljica i kolumnistica Martina Mlinarević Sopta dobiva na društvenim mrežama, s obzirom da je vlasnike profila na društvenim mrežama moguće identificirati“.

 

Iz Društva navode da su poruke upućene nakon što je Mlinarević Sopta objavila na društvenoj mreži da je njen nastup na Evergreen Festu u Čitluku otkazan zbog, kako je navela, prijetnji ljudi iz tog grada i sponzora festivala. „Ona je na društvenoj mreži govorila o važnosti tog festivala, ali i o problemima koje je u dijelovima Hercegovine ranije imala zbog svojih javno iznesenih stavova“, navodi Društvo novinara.

Međutim, ne navode da je u kontekstu otkazivanja predstavljanja knjige i Mlinarević debelo počastila cijelu Hercegovinu, a ne samo 'govorila o važnosti festivala'.

 

Za Hercegovinu je kazala da je:

mjesto gdje se „s oltara i stranke vuku konci cjelokupnog hercegovačkog postojanja“, ---pripizdina gdje se nonšalantno zvrcne i samo skineš s programa onog koga ne želiš,

pripizdina gdje ne smiješ misliti drugačije od unisonog kolektiva,

da se ovdje šuti i klima pred strankom, pred Crkvom i pred Gospom poštaricom.

 

Zapravo, prikazujući se vantorovskom osobom, sve je ostale Hercegovce strpala u nacionalne i vjerske i teritorijalne torove, ne dopustivši mnogima u Hercegovini i šire da je (bez razloga koje ona navodi) ne vole. U ponosnoj našoj, kako je spisateljica nazva „pripizdini“ ne smiješ misliti drugačije od Martine, jer će te ona etiketirati pod oltar ili u HDZ, samo zato jer je njoj tako lakše opravdati kritiku.

 

- Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležni organi obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa zakonima FBiH“, kazali su iz Društva novinara. Osuđujući svake prijetnje upućene bilo kome, ne opravdavajući baš nijednu, podsjećamo samo da je Mlinarević prije prijetnji počastila cijelu pripizdinu, što prijetnje ne opravdava, ali ih svakako izaziva.

K.Perić/Hercegovina.info