Hercegovački lažni sjaj materijalizma – sponzoruše i sponzori

zanimljivosti, cipele, cipele, peta, zdravlje, hod, seksualnost, koraci, pete, žena, moć, štikle, cipele, žene, obuća, probanje, žene, pete, štikle, štikle, djevojke, mostarac, bez dlake na jeziku, hercegovke, sponzoruše, Mostar, napad, Valentinovo, mostarka, pete, Suhe pete, cipele, Mostar, djevojačka večer, Ivan Vrljić, sponzoruše, sponzoruša, cipele, ples, pete

.Gledajući svu neimaštinu i bijedu hercegovačkog podneblja malo koji čovjek se ne libi reći da se radi o masovnoj pojavi kojoj naprosto nema spasa. Prvo je sarkastično utemeljenje da svaki ini mladić ili djevojka mora biti u državnoj službi, mora voziti BMW ili Mercedes, ili pak nositi markiranu odjeću da bi kategoriziram bio '''netko ili nešto'' u hercegovačkom oku posmatrača.

Pa i jadni roditelji bore se danonoćno za kruh naš svagdanji radeći više poslova odjednom ne bi li sinu ili kćerki priuštili luksuzan tretman vidljiv oku, makar lažno na mjesec , dva ili pak godinu dana. Druga pojava još je morbidnija u svom dalekosežnom djelovanju, svi bi u što manje truda sjedeći u kancelariji ureda zarađivati na tisuće i tisuće maraka, drugim riječima plaćeni nerad, još k tome i putovanja, egzotični krajevi da bi priskrbili laskavu titulu posvudašnjice na javnim društvenim mrežama. Sve to upamtimo dobro - uništavaju generacije mladića i djevojaka dajući lažnu sliku luksuza i bogatstva koji svatko ama baš svatko plaća obično u dugovima, svađama i zavidnošću jedni prema drugima. Nisu krivac samo mediji i poslijeratno društvo, ovo je bitno ukorijenjeno u našem porivu dokazivanja svijetu da imamo moć , novac i cjelokupno slobodno vrijeme na raspolaganju. Obrnute ljestvice vrijednosti gdje je uzor osoba koja je bahata , arogantna i vozi tristo na sat ispred policije, svakodnevno devijantno ponašanje mladih gdje je opijanje i tuča svakodnevnica.

Zar smo toliki '' malograđani'' da nam je uzor osoba koja uz malo truda dobiva sve, gdje je škola i fakultet mjesto za štrebere, gdje su fini mladići ili djevojke etiketirani kao nekakvi glupani i beskičmenjaci . Mi smo krivi - nitko drugi. Svako okupljanje nam započinje viješću o nekome ko je zaglavio i pao na nečemu ili se u međuvremenu ubio.

Ljudi moji, vrijeme je za pozitivno djelovanje i promicanje pozitivnih vrijednosti . Da ne govorimo još o obitelji - stupu društva. Obitelj kao jezgra i osnovna stanica društva mora korjenito proći kroz reformu , bilo kroz školsku , bilo kroz religijsku zajednicu. Prva stvar što je sramota raditi , druga što živimo u psihozi i stalnom strahu od nadolazećih provala, krađe i svega ostalog. Svako vrijeme nosi svoje izazove, i život je težak, a nama je zadatak da ga učimo ljepšim i boljim za mladež koja nam tek dolazi. Oslobodimo ih služenju lažnih kumira luksuza i bogatstva preko noći i da napokon shvate da se jedino vlastitim trudom , znojem , radom može postići koliko toliko dobar rezultat. Znamo da je teško ali barem - pokušajmo!

Prof. Ivan Vrljić